Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας φοβούνται ότι η δύναμη που σχεδιάζει να αναπτύξει το ΝΑΤΟ στο έδαφός τους είναι πάρα πολύ μικρή και συμβολική για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία, την ώρα που τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία είναι φρέσκα στις μνήμες των πρώην μελών του σοβιετικού μπλοκ.
Αυτή την εβδομάδα θα προσπαθήσουν να πιέσουν άλλους υπουργούς της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας προκειμένου να τους βοηθήσουν να οικοδομήσουν ένα σύστημα εναέριας άμυνας εναντίον των ρωσικών αεροσκαφών και πυραύλων. Εντούτοις, αυτή θα ήταν σίγουρα μια πολύ ευαίσθητη κίνηση, πιθανό να καταδικαστεί από τη Μόσχα, καθώς θα επιβεβαιώνει τη θέση της περί απειλής των συνόρων της από το ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την πιθανότητα της ρωσικής επιθετικότητας στις χώρες της Βαλτικής, ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Juozas Olekas δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters: «Δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε… Θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ασκήσεις στα σύνορα και στη συνέχεια να εισβάλουν εντός ωρών».
Είναι γεγονός ότι η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία θεωρούν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε κάθε πιθανή σύγκρουση με τη Μόσχα και ισχυρίζονται ότι θέτουν τα στρατεύματά τους σε πολεμική ετοιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν επιχειρησιακά, άμεσα.
Παράλληλα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συμφωνήσουν αυτή την εβδομάδα στην αποστολή μιας νέας πολυεθνικής δύναμης 4.000 στρατιωτών στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Βρετανία θα συνθέσουν τους ηγετικούς πυλώνες της δύναμης αυτής που θα αποτελείται από τρία τάγματα 1.000 στρατιωτών η κάθε μία. Επιπλέον, ο Καναδάς πιθανολογείται ότι θα τεθεί επικεφαλής ενός τέταρτου τάγματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ οι χώρες της Βαλτικής χαιρετίζουν την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο έδαφός τους, λένε ότι συσσώρευση δυνάμεων πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω – επισημαίνοντας τις προσπάθειες της Ρωσίας για τον αποκλεισμό πρόσβασης στον θύλακα του Καλίνινγκραντ που συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία, χρησιμοποιώντας πυραύλους και υποβρύχια για να αποκόψει τις ενισχύσεις του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής.
Συγκεκριμένα, οι χώρες της Βαλτικής επιδιώκουν εναέρια προστασία από το ΝΑΤΟ και αναζητούν πυραύλους αναχαίτισης μεσαίου βεληνεκούς από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να σταματήσουμε πιθανές εναέριες επιθέσεις», δήλωσε Olekas. «Επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς μαζί με τους Λετονούς, τους Εσθονούς και τους Πολωνούς».
Ο Olekas αναμένεται να θέσει το ειδικό αυτό ζήτημα μαζί με τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο των υπουργών, την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Reuters