Τα πολεμικά πλοία συνοδεύουν ένα πλοίο που είναι ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Προκλητικά από μια γαλλική ναυτική φρεγάτα, τα πολεμικά πλοία έφτασαν σε επιφυλακή μάχης. Υπερ αριθμημένοι και υπερβολικοί, η γαλλική φρεγάτα αποσύρθηκε.
Αλλά αυτή η ναυτική αναμέτρηση στα μέσα Ιουνίου στη Μεσόγειο δεν ήταν αντιπαράθεση εχθρών. Οι ανταγωνιστές ήταν η Γαλλία και η Τουρκία, συνάδελφοι του ΝΑΤΟ, ορκίστηκαν να προστατεύσουν ο ένας τον άλλον.
Μια παρόμοια εχθρική συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας και ενός συναδέλφου μέλους του ΝΑΤΟ συνέβη μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βύθισαν μια περιοχή κοντά στο ελληνικό νησί της Ρόδου, αφού τα ελληνικά πολεμικά πλοία προειδοποίησαν σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να τρυπήσει για το υποθαλάσσιο φυσικό αέριο εκεί.
Η Τουρκία – όλο και πιο δυναμική, φιλόδοξη και αυταρχική – έχει γίνει «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για το ΝΑΤΟ, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αλλά είναι θέμα που λένε ότι λίγοι θέλουν να συζητήσουν.
Μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, ισχυρή και στρατηγικά σημαντική – είναι το σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας – για να επιτρέψει μια ανοιχτή αντιπαράθεση, σύμφωνα με αξιωματούχους της συμμαχίας.
Η Τουρκία απέρριψε κάθε κριτική για τη συμπεριφορά της ως αδικαιολόγητη. Ωστόσο, ορισμένοι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον μια ανοιχτή πρόκληση για τις δημοκρατικές αξίες της ομάδας και τη συλλογική της άμυνα.
Μια πιο επιθετική, εθνικιστική και θρησκευτική Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της έναντι της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ, της Ρωσίας και των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Η κλίση της Τουρκίας προς ισχυρό κανόνα μετά από 17 χρόνια με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι έχει επίσης αναστατώσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ λειτουργεί με συναίνεση, οπότε οι τουρκικές αντιρρήσεις μπορούν να σταματήσουν σχεδόν οποιαδήποτε πολιτική και οι διπλωμάτες του είναι επιμελείς και γνώστες, «πάνω από τη μπάλα», όπως είπε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία έχει επίσης χρησιμοποιήσει το αποτελεσματικό βέτο της για την επιδίωξη εθνικών συμφερόντων, αλλά ποτέ δεν υπονομεύει τη συλλογική άμυνα, λένε οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία έχει αποκλείσει τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ για χώρες που δεν της αρέσει, όπως το Ισραήλ, η Αρμενία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πιο σοβαρά, για πολλούς μήνες η Τουρκία μπλόκαρε ένα σχέδιο ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Πολωνίας και των εθνών της Βαλτικής, που συνορεύουν με τη Ρωσία. Και η Τουρκία ήθελε το ΝΑΤΟ να απαριθμήσει διάφορες ένοπλες κουρδικές ομάδες, οι οποίες αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους, ως τρομοκρατικές ομάδες – κάτι που δεν κάνει το ΝΑΤΟ.
Μερικές από αυτές τις ίδιες κουρδικές ομάδες είναι επίσης οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στον αγώνα της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα στη Συρία και το Ιράκ.
New York Times: Turkish Aggression Is NATO’s ‘Elephant in the Room’
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπης