Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

New York Times: Ο Τραμπ απένειμε χάρη στον Μάικλ Φλιν – Τέλος η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Και ξάφνου ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε προεδρική χάρη την Τετάρτη στον πρώην σύμβουλό εθνικής ασφάλειας Μάικλ Τ. Φλίν, ο οποίος είχε δύο φορές ομολογήσει την ενοχή στο FBI. Σχετικά με τις συνομιλίες του με έναν Ρώσο διπλωμάτη. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας William P. Barr προσπάθησε να κλείσει την υπόθεση.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να ανακοινώσω ότι ο Στρατηγός Μάικλ Τ. Φλίν έλαβε πλήρη προεδρική χάρη», έγραψε ο κ. Τραμπ στο Twitter.

Η προεδρική χάρη φάνηκε να τερματίζει το νόμιμο έπος του κ. Flynn. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κινήθηκε την άνοιξη για να αποσύρει την κατηγορία εναντίον του μετά από δημόσια εκστρατεία του κ. Τραμπ και των συμμάχων του, αλλά ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση, Emmet G. Sullivan, είχε αναστείλει το αίτημα για έλεγχο της νομιμότητάς του.

Αν και ο κ. Τραμπ είχε πει ότι «σκέφτεται έντονα» να δώσει χάρη στον κ. Flynn και είπε αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να το υλοποιήσει, η παρέμβαση του κ. Barr είχε αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα η κυβέρνησή του να τερματίσει τη δίωξη του έμπιστου φίλου του προέδρου χωρίς να απαιτεί ο κ. Τραμπ θα αναλάβει ρητή πολιτική ευθύνη για την πράξη.

Ο κ. Flynn ήταν ο μόνος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που καταδικάστηκε ως μέρος της έρευνας Trump-Russia που ολοκληρώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο, Robert S. Mueller III. Κάτω από τον κ. Τραμπ και τον κ. Barr, η κυβέρνηση προσπαθεί να δυσφημίσει και να διαλύσει αυτήν την έρευνα. Ο κ. Τραμπ επέστρεψε επίσης την ποινή του μακροχρόνιου φίλου του Roger J. Stone Jr. για επτά κακουργήματα σε μια υπόθεση που ασκήθηκε από εισαγγελείς που εργάζονται για τον κ. Mueller.

Αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές χαρακτήρισαν τη χάρη του κ. Τραμπ για τον κ. Flynn ως κατάχρηση εξουσίας. Οι σύμμαχοι του κ. Τραμπ γιόρτασαν την κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Flynn αντιμετωπίστηκε άδικα. Και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany, ανέφερε σε μια δήλωση ότι η χάρη έφερε «στο τέλος της αδιάκοπης, κομματικής επιδίωξης ενός αθώου άντρα».

Αν και ο κ. Τραμπ αρχικά απομακρύνθηκε από τον κ. Flynn, ο πρόεδρος αργότερα άρχισε να υποτιμά την υπόθεση Flynn ως μέρος των ευρύτερων επιθέσεων του στην έρευνα της Ρωσίας ως «φάρσα», «κυνήγι μαγισσών» και συνωμοσία βαθιάς πολιτείας για σαμποτάζ αυτόν.

Ο δικαστής Sullivan ως μέρος της παραίτησης ένοχου και στη συνέχεια προσπαθεί να αποσύρει αυτόν τον λόγο. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ περιέγραψε τη χάρη ως «πλήρης».

Πριν από την παρέμβαση του κ. Barr σε μια προσπάθεια να απορρίψει την υπόθεση Flynn, οι εισαγγελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρουσίασαν την παραδεχόμενη ενοχή του και στα δύο θέματα ως προδοσία εμπιστοσύνης από υψηλόβαθμο αξιωματούχο που «απέτυχε να αποδεχθεί την ευθύνη για τη συμπεριφορά του» και συνέχισε ψέμα.

Δεν ζητήθηκε η γνώμη του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το σχέδιο για τη συγχώρεση του κ. Flynn, αλλά ειδοποιήθηκε την Τετάρτη πριν από την ανακοίνωση, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου. Το υπουργείο θα προτιμούσε να δει εάν το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί στο δικαστήριο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πριν αναλάβει τον κ. Flynn, η κ. Πάουελ έγινε γνωστή για τις εμφανίσεις της στο Fox News που έπληξαν την έρευνα της Ρωσίας. Πούλησε επίσης μπλουζάκια επιτιθέμενη στον κ. Mueller και την ομάδα του στον ιστότοπό της.

Η κ. Πάουελ έχει προσχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες στη νομική ομάδα του Τραμπ προσπαθώντας να ανατρέψει την απώλεια του στις προεδρικές εκλογές του 2020, ωθώντας μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας που είχε κερδίσει ο κ. Τραμπ από μια κατολίσθηση, αλλά αυτό το δόλιο εκλογικό λογισμικό έδωσε τη νίκη στον Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ. Αφού κατηγόρησε ότι ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι είχαν εμπλακεί σε αυτό, η ομάδα του Τραμπ την άφησε χωρίς στήριξη.

New York Times: Trump Pardons Michael Flynn, Ending Case His Justice Dept. Sought to Shut Down
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων