Με μία ψύχραιμη ματιά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, φαίνεται απαραίτητο ότι πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές για να αντιμετωπίσει μια επιθετική Ρωσία και την ανερχόμενη Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εργαστεί για την ενίσχυση της συνοχής της συμμαχίας, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των δημοκρατικών συμμάχων σε όλο τον κόσμο.
Για τους λόγους αυτούς πραγματοποιήθηκε μία έκθεση που κατέληξε στην πρόταση 138 συγκεκριμένων συστάσεων μέσα σε περίπου 60 σελίδες, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης την προηγούμενη Τρίτη στην έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία πιθανότατα θα είναι η τελευταία για τον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.
Η έκθεση ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, αφού ο Πρόεδρος Emmanuel Macron της Γαλλίας είπε πριν από ένα χρόνο ότι το ΝΑΤΟ βιώνει «εγκεφαλικό θάνατο» λόγω της έλλειψης στρατηγικού συντονισμού και της αμερικανικής ηγεσίας.
Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη από ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η έκθεση είναι ένα είδος απάντησης προς τον κ. Macron, αλλά και μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις νόμιμες κριτικές του για μια συμμαχία που ήταν αργή για να προσαρμόσει τις δομές και την εμβέλειά της, και όπου η λήψη αποφάσεων είναι μια δυσκίνητη και συχνά επίπονη διαδικασία που εμποδίζει τη γρήγορη αντίδραση.
Σε αυτόν τον νέο κόσμο, η διχόνοια μεταξύ των συμμάχων είναι επιζήμια, είπε ο κ. Μίτσελ. «Αυτός ο στρατηγικός ανταγωνισμός κάνει τα σχίσματα στο εσωτερικό δυνητικά πιο επικίνδυνα, επειδή μπορούν να αξιοποιηθούν. Δίνει επίσης έμφαση στην πολιτική συνοχή. »
Για το σκοπό αυτό, η έκθεση δεν συνιστά την κατάργηση της αρχής της συναίνεσης του ΝΑΤΟ, αλλά προτείνει τρόπους για την επιτάχυνση των αποφάσεων. Για παράδειγμα, πολλές αποφάσεις εταιρικής σχέσης του ΝΑΤΟ με χώρες όπως το Ισραήλ και ακόμη και η Αυστρία αναβάλλονται από μία χώρα, στην περίπτωση αυτή την Τουρκία. Η έκθεση προτείνει να τεθούν τέτοιες διαφορές σε υπουργικό επίπεδο, χωρίς να παραμείνουν ανώνυμοι οι πρέσβεις.
Η Κίνα είναι ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης και συνιστά τη σύσταση ενός συμβουλευτικού οργάνου για τον συντονισμό της δυτικής πολιτικής έναντι του Πεκίνου και την ανάδειξη των κινεζικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυτική ασφάλεια. Σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα όπως κατασκοπεία, αλυσίδες εφοδιασμού, πόλεμος πληροφοριών και συσσώρευση όπλων.
Με τις τεχνολογικές της φιλοδοξίες, τη στρατιωτική επέκταση και τις εμπορικές πολιτικές, η Κίνα δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί απλώς ένας ασιατικός παράγοντας, υποστηρίζει η έκθεση και το ΝΑΤΟ ήταν αργό να ανταποκριθεί στην πρόκληση.
Η έκθεση παροτρύνει στη δημιουργία κέντρων στρατηγικής ανάλυσης που είναι σε θέση να μελετούν ανατρεπτικές και αναδυόμενες τεχνολογίες και να χρησιμοποιούν καλύτερα την τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε η συμμαχία να ενισχύσει την ασφάλεια και την αποτροπή της ενάντια στον κυβερνοχώρο και τον υβριδικό πόλεμο, πέρα από το παραδοσιακό πεδίο μάχης.
Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει αυτές τις ικανότητες για να βελτιώσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να συντονίσει καλύτερα τις πολιτικές που υπερασπίζονται τα νότια μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες ανησυχούν λιγότερο για τη Ρωσία παρά για την ισλαμική τρομοκρατία και τους πόλεμους που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως στη Λιβύη, που δημιουργούν ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Η έκθεση αμβλύνει τα προβλήματα που σχετίζονται με την δημοκρατική προσκόλληση μέσα στη συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι με ιδεολογικούς αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα, η πολιτική υγεία της συμμαχίας έχει μεγαλύτερη σημασία.
Συνιστά τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για τη Δημοκρατική Ανθεκτικότητα και τη σύναψη όλων των μελών στις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, του οποίου ο πρόλογος τους δεσμεύει να τηρούν «τις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου».
Η έκθεση παροτρύνει επίσης στενότερο συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δικές της στρατιωτικές προσπάθειες και φιλοδοξίες. Συνιστά έναν μόνιμο σύνδεσμο στελέχωσης και μια πιο ρητή ενθάρρυνση από το ΝΑΤΟ της ΕΕ. Οι προσπάθειες για μια πιο ικανή ευρωπαϊκή άμυνα, στο βαθμό που ενισχύουν τη συμμαχία, συμβάλλουν στη δικαιότερη κατανομή των βαρών και δεν αποκλείουν τη μη ΕΕ. σύμμαχοι.
Ένας ανώτερος διπλωμάτης από ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την έκθεση περιεκτική, ένα θεμελιώδες κείμενο από το οποίο ο κ. Στόλτενμπεργκ μπορεί να καταρτίσει συστάσεις σε πολιτικούς ηγέτες της συμμαχίας για την επόμενη συνάντηση κορυφής, που αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους. Το ΝΑΤΟ αναμένεται, όπως προτρέπει η έκθεση, να εγκρίνει την προετοιμασία μιας νέας στρατηγικής αντίληψης για να αντικαταστήσει αυτή του 2010.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για συνεργασία με μια νέα διοίκηση του Μπάιντεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μελετούν προτάσεις για συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα όπως η υγεία και οι πανδημίες, το εμπόριο, το κλίμα, η προστασία των δεδομένων και η αντιμονοπωλιακή επιβολή και ο έλεγχος ευαίσθητων ξένων επενδύσεων, που στοχεύουν ιδιαίτερα στην Κίνα.
Για την έκθεση του ΝΑΤΟ, ο κ. Mitchell και ο συν-πρόεδρός του, ο Thomas de Maizière, Γερμανός νομοθέτης και πρώην υπουργός Άμυνας, μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Hubert Védrine, πρώην Γάλλου υπουργού Εξωτερικών του Marta Dassu, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας · και του Tacan Ildem, ανώτερου Τούρκου διπλωμάτη και πρώην βοηθού γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τη δημόσια διπλωματία.
Η ομάδα συναντήθηκε σχεδόν σε όλες τις συνεδρίες της με πολιτικούς, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες και ενέκρινε ομόφωνα την έκθεση που μελέτησαν πριν από λίγες μέρες οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
New York Times: NATO needs to adapt quickly to stay relevant for 2030
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής