Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

New York Times: To άγαλμα της Μέδουσας με το κομμένο κεφάλι του Περσέα γίνεται σύμβολο του… #MeToo

Όταν ο γλύπτης Λουτσιάνο Γκαρμπάτι φιλοτεχνούσε το άγαλμα της επιβλητικής Μέδουσας που κρατάει το κομμένο κεφάλι του Περσέα, αντιστρέφοντας τον γνωστό ελληνικό μύθο, δεν είχε στο μυαλό του το κίνημα #MeToo. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού δημιούργησε το εντυπωσιακό γλυπτό το 2008, σχεδόν μία δεκαετία προτού το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του.

Κι όμως, αυτό το ίδιο άγαλμα στέκει πλέον ως σύμβολο του πανίσχυρου κινήματος σε μία τοποθεσία με ιδιαίτερη σημασία: απέναντι από το δικαστήριο στο κέντρο του Μανχάταν, όπου ένοχοι σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας εις βάρος γυναικών – συμπεριλαμβανομένου του Χάρβεϊ Γουάινστιν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαισύνη.

Σύμφωνα με τους New York Times, εχθές Τρίτη έγιναν τα αποκαλυπτήρια στη νέα τοποθεσία του αγάλματος που το αναδεικνύει σε σύμβολο του θριάμβου των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων. Ο δημιουγός του, ένας Αργεντινός γλύπτης με ιταλικές ρίζες, άντλησε έμπνευση από ένα χάλκινο άγαλμα του 16ου αιώνα του Μπενβενούτο Τσελίνι που ονομάζεται «Ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας».

Σε εκείνο το γλυπτό, ο γυμνός Περσέας κρατάει το κεφάλι της Μέδουσας από τη φιδίσια κόμη της. Ο κ. Γκαρμπάτι θέλησε να αντιστρέψει τον μύθο πίσω από την ισχυρή εικόνα και να αποκαλύψει τη γυναικεία δύναμη πίσω από το τέρας.

Στο δελτίο τύπου για τα αποκαλυπτήρια, το άγαλμα χαρακτηρίζεται σύμβολο δικαιοσύνης, ενώ επισημαίνεται ότι η πανύψηλη Μέδουσα (ύψους 2 μέτρων και 13 εκατοστών) ορθώνεται πλέον απέναντι από το κτίριο όπου ο Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε για δύο σεξουαλικά αδικήματα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως επισημαίνουν οι NYT, η ιδέα για την τοποθέτηση του αγάλματος εκεί προηγήθηκε της δίκης, ωστόσο ο συμβολισμός παραμένει ίδιος.

https://www.instagram.com/p/CFhkP2rgPaa/?utm_source=ig_embed

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων