Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

New Yorker: Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι για το αν ευσταθούν οι κατηγορίες Τραμπ για νοθεία – Τα σενάρια

Μεταξύ των στιγμών που οι εκλογές του 2020 αποτελούν ιστορικές, θα είναι και εκείνη που ο υποψήφιος που έχασε δεν παραδεχτεί ποτέ την ήττα του. Μετά την ανακοίνωση των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε το αφήγημα του από το να επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές στο ότι η ήττα οφείλεται σε εκλογική νοθεία.

Μετά την νίκη του, ο Μπάιντεν όπως και κάθε άλλος υποψήφιος που καταφέρνει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές έχει ξεκινήσει την διαδικασία μεταβίβασης εξουσίας, μία διαδικασία όμως που δεν ξεκλειδώνει αν πρώτα ο νυν πρόεδρος δεν παραδεχτεί την ήττα του, προκειμένου ο επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών να προχωρήσει τις διαδικασίες μεταβίβασης.

Θέλοντας να συμβάλλει στην αποδοχή της ήττας του Τραμπ και στην διάψευση περί νοθείας, ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο προηγούμενος Ρεπουμπλικανός στο ανώτατο αξίωμα, εξέδωσε δήλωση που υποστηρίζει σαφώς τη νομιμότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Ο αμερικανικός λαός μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτές οι εκλογές ήταν θεμελιωδώς δίκαιες, η ακεραιότητά τους θα διατηρηθεί και το αποτέλεσμα είναι σαφές», δήλωσε ο Μπους.

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell είπε, τη Δευτέρα, ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ είναι εκατό τοις εκατό εντός των δικαιωμάτων του να εξετάζει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές»

Η εκστρατεία Trump υπέβαλε πολλές αγωγές στην Πενσυλβανία, τη Νεβάδα, το Μίσιγκαν, τη Γεωργία και την Αριζόνα, γενικά ισχυριζόμενοι απάτη ή απαιτώντας από τις πολιτείες να σταματήσουν να μετράνε ψηφοδέλτια ή να επιτρέψουν τη στενότερη παρατήρηση της καταμέτρησης.

Αν και ορισμένες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη (για παράδειγμα, αγωγή που υποχρεώνει την Πενσυλβάνια να επιβάλει προγενέστερη ημερομηνία για την απόδειξη αναγνώρισης των ψηφοφόρων), η συντριπτική πλειονότητα απορρίφθηκε γρήγορα λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Οι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι σε μεγάλο βαθμό απέφυγαν να αναγνωρίσουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε και να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς περί απάτης του Προέδρου – με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις των εκπροσώπων Will Hurd και γερουσιαστών Mitt Romney, Lisa Murkowski, Susan Collins και Ben Sasse, που ο καθένας συγχαίρει δημοσίως τον Μπάιντεν. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες προέτρεψαν για την απόρριψη των αποτελεσμάτων.

Αναφερόμενος στο άρθρο ΙΙ του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι μία πολιτεία «μπορεί να διορίσει» τους εκλέκτορες της «με τρόπο που μπορεί να κατευθύνει το νομοθετικό του όργανο», ο κυβερνήτης Ρον Ντεσάντη, της Φλόριντα, κάλεσε επίσης τους πολίτες στις κρίσιμες πολιτείες να ωθήσουν τους Ρεπουμπλικανικούς νομοθέτες τους προκειμένου να παρακάμψουν τα αποτελέσματα της λαϊκής ψήφου.

Θα ήταν παράξενο για έναν πολιτειακό νομοθέτη να παρεκκλίνει από τις επιθυμίες των ψηφοφόρων της πολιτείας. Ωστόσο, οι πολιτείες έχουν τη δύναμη να καθορίσουν ότι η απάτη επηρέασε τον αριθμό των ψήφων και να επιλέξουν προεδρικούς εκλέκτορες που δεν αντικατοπτρίζουν το υποτιθέμενο ελαττωματικό αποτέλεσμα.

Οι πολιτείες με δημοκρατικούς νομοθέτες που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να παρακάμψουν μια λαϊκή ψήφο υπέρ του Μπάιντεν περιλαμβάνουν την Πενσυλβάνια, τη Γεωργία, την Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Αυτή η πιθανότητα παραμένει ακραία σε οποιαδήποτε από αυτές τις πολιτείες.

Εάν οι εκλογείς πολλών πολιτειών απέκλιναν από τη λαϊκή ψηφοφορία, θεωρητικά, στις 14 Δεκεμβρίου, η ψηφοφορία του Electoral College θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη για τον Τραμπ και, στις 6 Ιανουαρίου, το νεοσύστατο Κογκρέσο που κατέθεσε τις εκλεκτορικές ψήφους θα μπορούσε να κηρύξει τον Τραμπ επανεκλεγμένο. .

Εναλλακτικά, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εκλογικών ψήφων, οπότε η δωδέκατη τροποποίηση του Συντάγματος αναφέρει ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιλέξει αμέσως, με ψηφοφορία, τον Πρόεδρο».

Μια άλλη καταστροφική κατάσταση θα ήταν αν οι αξιωματούχοι ορισμένων πολιτειών χωρίσουν και επιλέξουν αντίπαλες εκλογές. Αυτό θα αφήσει το Κογκρέσο να αποφασίσει ποιες από τις εκλεκτορικές ψήφους από αυτές τις πολιτείες θα μετρήσουν.

Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι πιθανό ακόμη. Ίσως οι Ρεπουμπλικανοί απλώς να πηγαίνουν με τα νερά του Τραμπ προς το παρόν, περιμένοντας να κριθούν αβάσιμες οι αγωγές του και περιμένουν να δείξουν ότι οι ισχυρισμοί απάτης και παρανομίας είναι αβάσιμοι.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάει χωρίς να παραχωρήσει ο Τραμπ και χωρίς οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες να αναγνωρίσουν δημόσια ότι η εξουσία θα μεταφερθεί πράγματι στο Μπάιντεν ως αποτέλεσμα των εκλογών, τόσο πιο φανταστικό είναι ότι ένα μέρος του Κογκρέσου μπορεί να πείσει να χρησιμοποιήσει τον ισχυρισμό απάτης για να απορρίψει για να μετρήσουμε μερικές εκλεκτορικές ψήφους για τον Μπάιντεν, στις 6 Ιανουαρίου.

Ακόμα και τώρα που ο Τραμπ έχει χάσει τις εκλογές, η ισχύ του παραμένει υψηλή λόγω της αναμφισβήτητης δημοτικότητάς του στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους. Και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών ενδέχεται να περιμένουν να ανταμειφθούν αντί να τιμωρηθούν από τους ψηφοφόρους τους επειδή αγωνίζονται από τώρα έως τον Ιανουάριο για να αποτρέψουν μια προεδρία του Μπάιντεν.

Αυτή η μορφή δημοκρατικής ανταπόκρισης, στην οποία οι ηγέτες χρειάζονται μόνο για να καθησυχάσουν τους οπαδούς του κόμματός τους, υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που θα έχει ο Μπάιντεν κατά την εκπλήρωση της αυτοανακηρυγμένης εντολής του να ενώσει τη χώρα. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κομματικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, παρόλο που οι ψηφοφόροι τον έχουν επιλέξει δημοκρατικά ως τον επόμενο πρόεδρό τους.

New Yorker: How far could Republicans take Trump’s claims of election fraud?
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων