Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

New Yorker: Οι κίνδυνοι της εφαρμογής του μέτρου των διαβατηρίων ανοσίας

Κυβερνήσεις και οργανώσεις σ’ όλο τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρήσης «διαβατηρίων ανοσίας», την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Τα πιστοποιητικά αυτά μπορεί να είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την έξοδο από το lockdown, καθώς θα αναγνωρίζονται έτσι τα πρόσωπα που έχουν αντισώματα εναντίον του ιού.
Ήδη υπάρχει μέριμνα για την δημιουργία ειδικής εφαρμογής με άμεση εφαρμογή στον τουρισμό, καθώς η εφαρμογή αυτή θα έχει τις πληροφορίες όσων έχουν αντισώματα covid-19 και φαίνεται ότι τα έχουν, ενσωματωμένες σε έναν κωδικό QR, για σάρωση από το προσωπικό του ξενοδοχείου κατά την άφιξη.

Μία εταιρεία με την ονομασία Onfido υπέβαλε πρόταση στα μέλη της επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς εξετάζουν τρόπους άρσης των μέτρων καραντίνας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διαβατηρίων ασυλίας.

Οι βουλευτές ακολουθούν το προβάδισμα της κυβέρνησης της Χιλής, η οποία εκδίδει έγγραφα που επιτρέπουν σε όποιον έχει αναρρώσει από το covid-19 να επιστρέψει στη δουλειά και να μετακινηθεί ελεύθερα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Μετά από αντίδραση από μέλη της ιατρικής κοινότητας της Χιλής – και από ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να μάθουν αν άτομα που
είχαν τον ιό είναι άνοσο να επανεμφανιστούν ή ανίκανα να διαδώσουν την ασθένεια – η κυβέρνηση άρχισε να καλεί τα έγγραφα «πιστοποιητικά απελευθέρωσης» και όχι διαβατήρια ασυλίας. Σε κάθε περίπτωση, προσφέρουν τα ίδια οφέλη.

Άλλες εταιρείες προωθούν παρόμοια προϊόντα. Το covi-Pass είναι ένα διαβατήριο ασυλίας που χρησιμοποιεί VCode – μια ιδιόκτητη κρυπτογραφική εικόνα, παρόμοια με έναν κωδικό QR – που μπορεί να σαρωθεί σε απόσταση εκατό μέτρων. Θα αποκαλύψει εάν ένα άτομο έχει δοκιμαστεί θετικά για αντισώματα, αναβοσβήνει πράσινο εάν ένα άτομο έχει δοκιμάσει αρνητικό για τον ιό και κόκκινο εάν οι δοκιμές δείχνουν ότι έχουν τον ιό ή δεν έχουν αντισώματα ή εάν το αποτέλεσμα της δοκιμής του έχει λήξει.

Η ανάπτυξη διαβατηρίων ασυλίας εγείρει μια σειρά από ζητήματα υλικοτεχνικής και ηθικής φύσεως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δοκιμές θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για τη λήψη επιτυχίας: οι διαγνωστικοί έλεγχοι ήταν περιορισμένοι και οι ορολογικές δοκιμές, οι οποίες μετρούν τα αντισώματα covid-19, εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Το απόρρητο, επίσης, ενδέχεται να κινδυνεύει, ακόμη και με διαβατήρια ασυλίας που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από την εμφάνιση των αποτελεσμάτων των δοκιμών ενός χρήστη. Επειδή αυτό το τεστ είναι προσωπικές πληροφορίες. Εάν το καθεστώς ασυλίας ενός ατόμου συνδέεται με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή επισυνάπτεται σε ένα αρχείο ανθρώπινου δυναμικού ενός υπαλλήλου, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών ή να απορριφθούν οι προσφορές.

Μια ομάδα επιστημόνων, που εργάζεται υπό την αιγίδα του Darpa, του ερευνητικού σκέλους του Υπουργείου Άμυνας, ακολουθεί διαφορετική πορεία. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν μια μέθοδο δοκιμής για ορισμένες υπογραφές ξενιστή της γονιδιακής έκφρασης που προκαλείται από τον ιό – αυτό που είναι γνωστό ως επιγενετική – για να ανιχνεύσουν την παρουσία του covid-19 πολύ πριν υπάρχουν συμπτώματα.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις, υπό τις αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις για τον τερματισμό των lockdown, ενδέχεται να δυσκολευτούν πολιτικά και οικονομικά να περιμένουν την επιστήμη.

New Yorker: Immunity Passports and the Perils of Conferring Coronavirus Status
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων