Του Gordon G. Chang
Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shigeru Ishiba, θέλει η χώρα του να έχει τα πιο καταστροφικά όπλα στον κόσμο. Ο Ishiba μοιράστηκε τις απόψεις του με το Ινστιτούτο Hudson τον Σεπτέμβριο, πριν από την εκλογή του ως προέδρου του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ζήτησε τον σχηματισμό «μιας ασιατικής εκδοχής του ΝΑΤΟ, η οποία πρέπει να διασφαλίζει την αποτροπή έναντι της πυρηνικής συμμαχίας της Κίνας, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας». Πρότεινε επίσης «την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων από την Αμερική ή την εισαγωγή πυρηνικών όπλων στην περιοχή». Τα λόγια του Ishiba σηματοδότησαν μια αντιστροφή της πολιτικής του Τόκιο εδώ και δεκαετίες, και ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Ishiba θέλει ακόμη και η Ιαπωνία να κατασκευάσει τα δικά της τέτοια όπλα.
Από τότε που έγινε πρωθυπουργός την 1η Οκτωβρίου, έχει μετριάσει τον τόνο του – αντανακλώντας την πραγματικότητα ότι λίγοι στην Ιαπωνία, το μοναδικό έθνος που δέχθηκε ποτέ επίθεση με πυρηνικά όπλα, θέλουν τέτοιες τρομακτικές συσκευές στο οπλοστάσιό τους.
Σίγουρα, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ελπίζει ότι η Ιαπωνία δεν θα τα αποκτήσει. Στις 11 αυτού του μήνα, ανακοίνωσε την απονομή του Βραβείου Ειρήνης στη Nihon Hidankyo, μια ιαπωνική οργάνωση βάσης των επιζώντων των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Η ομάδα, δήλωσε η επιτροπή, ήταν αφιερωμένη στην επίτευξη «ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα».
Η επιτροπή επαίνεσε τη Nihon Hidankyo «για την απόδειξη μέσω μαρτυριών ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά».
Αν θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα πυροδοτηθούν ποτέ ξανά, η Επιτροπή Νόμπελ θα έπρεπε να απονείμει το βραβείο της όχι στη Nihon Hidankyo αλλά στον Shigeru Ishiba. Όσο κι αν όλοι θα ήθελαν ο κόσμος να διαλύσει όλα τα πυρηνικά όπλα, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο αφοπλισμός δεν είναι ο δρόμος για την ειρήνη.
Όχι μακριά από την Ιαπωνία, δύο πυρηνικά κράτη αυξάνουν γρήγορα το μέγεθος των αποθεμάτων τους. Σε μια έκθεση του Νοεμβρίου του 2022, το Πεντάγωνο προέβλεψε ότι η Κίνα θα τετραπλασιάσει τα πυρηνικά της όπλα από περίπου 400 σε 1.500 μέχρι το 2035. Ο James Howe, ο γνωστός πυρηνικός αναλυτής της Strategic Concepts and Analysis, προβλέπει ότι η Κίνα θα διαθέτει από 3.390 έως 3.740 όπλα μέχρι το 2035. Ο Richard Fisher του International Assessment and Strategy Center εξετάζει την ταχεία αύξηση των πλατφορμών παράδοσης, όπως οι πύραυλοι και τα υποβρύχια, και πιστεύει ότι το καθεστώς θα έχει ακόμη περισσότερα από αυτά. Η εκτίμησή του για το 2035 είναι 7.000. Όποιος κι αν είναι ο αριθμός, όλοι συμφωνούν ότι το κινεζικό καθεστώς βρίσκεται σε έξαρση. Όπως δήλωσε το 2021 ο ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, τότε διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, «είμαστε μάρτυρες μιας στρατηγικής έκρηξης της Κίνας».
Και μετά υπάρχει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Σύμφωνα με το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι το κράτος του εφαρμόζει ένα σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των πυρηνικών όπλων «εκθετικά». Αυτό είναι αναμφίβολα υπερβολή, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το οπλοστάσιο του Κιμ αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Καθώς η Κίνα και η Βόρεια Κορέα συνεχίζουν τη συσσώρευσή τους, ένας άλλος γείτονας της Ιαπωνίας, η Ρωσία, απειλεί συνεχώς να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Στις απόρρητες οδηγίες για την πυρηνική απασχόληση που εκδόθηκαν τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε το Πεντάγωνο να προετοιμαστεί για συντονισμένες πυρηνικές αντιπαραθέσεις με την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Το έγγραφο αντιπροσώπευε μια εντυπωσιακή αντιστροφή των απόψεων του Μπάιντεν.
Ωστόσο, οι Νοτιοκορεάτες δεν ήταν σίγουροι για τη συμβατική δέσμευση της Αμερικής να τους υπερασπιστεί. Στην ακρόαση για την επιβεβαίωσή του στις 2 Σεπτεμβρίου ως υπουργός Άμυνας, ο Κιμ Γιονγκ Χιουν δήλωσε ότι θα ήταν «ανοιχτός» στο να αναπτύξει ο Νότος πυρηνικά όπλα. «Αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ όλων των πιθανών επιλογών», ανακοίνωσε ο Κιμ.
Οι Νοτιοκορεάτες σίγουρα συμφωνούν με τον νέο τους υπουργό Άμυνας. Μια δημοσκόπηση της Gallup Korea που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο δείχνει ότι το 73% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της κατοχής πυρηνικών όπλων.
Όμως το ιαπωνικό κοινό δεν υποστηρίζει σχεδόν εξίσου τις απόψεις του νέου τους πρωθυπουργού. «Ο Ishiba είναι μια εξαίρεση στον πολιτικό κόσμο της Ιαπωνίας και λέει «ακραία», σχεδόν «προκλητικά» πράγματα εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Γκραντ Νιούσαμ, συγγραφέας του βιβλίου When China Attacks: A Warning to America, μου είπε αυτό το μήνα. «Το να κατασκευάσει η Ιαπωνία τα δικά της πυρηνικά θα προκαλούσε μια επική πύρινη λαίλαπα στη χώρα».
«Θα υπάρξει τεράστια διεθνής πολιτική αντίδραση, όχι μόνο από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και από στοιχεία σε αυτές τις διάφορες χώρες που ο Ishiba θα επιδιώξει να ενταχθεί η Ιαπωνία σε ένα ασιατικό ΝΑΤΟ», μου έγραψε ο Λανς Γκάτλινγκ της Nexial Research με έδρα το Τόκιο, αναφερόμενος στα σχόλια του νέου ηγέτη για τα πυρηνικά όπλα.
Δεν είναι περίεργο που ο Ισίμπα επαίνεσε το βραβείο Νόμπελ μόλις λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή του. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το βραβείο θα απονεμηθεί σε μια οργάνωση που εργάζεται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε. Ο Ishiba τόνισε αργότερα την ανάγκη πυρηνικής αποτροπής.
Τελικά, ο Ishiba μπορεί να πετύχει το δικό του σχέδιο για τα πυρηνικά όπλα, ιδίως καθώς η δυσπιστία των Ιαπώνων αξιωματούχων απέναντι στην αμερικανική αποφασιστικότητα αυξάνεται. «Η ομάδα Μπάιντεν δεν έχει κάνει τίποτα για να πείσει την Ιαπωνία ότι θα είναι εκεί», λέει ο Νιούσαμ.
Με τα μεγάλα αποθέματα πλουτωνίου και ουρανίου και την τεχνική της τεχνογνωσία, η Ιαπωνία θα μπορούσε να κατασκευάσει μια βόμβα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Η ανάγκη για αποτροπή είναι σαφής. «Η γεωπολιτική κρίση που περιβάλλει τη χώρα μας έχει φτάσει στο σημείο όπου ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Ishiba στο Ινστιτούτο Hudson.
«Οι δημοκρατίες χρειάζονται περισσότερα πυρηνικά όπλα», μου είπε ο Peter Huessy από το Εθνικό Ινστιτούτο Μελετών Αποτροπής μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ. «Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ένας επιτιθέμενος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι να κατέχει πυρηνικά όπλα και να είναι πρόθυμος να τα χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι το νόημα της αποτροπής».