Γράφει η Δήμητρα Σταυροπούλου
Ύστερα από το Brexit και εν αναμονή της δημοσκόπησης στην Ολλανδία στις 15 του Μάρτη, γίνονται συζητήσεις για πιθανότητα Nexit, αποχώρηση δηλαδή της Ολλανδίας από την Ευρώπη.
Κατά πόσο όμως μια τέτοια θεωρία είναι ρεαλιστική και μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα;
Δύο είναι τα τινά που μπορούν να στηρίξουν την πιθανότητα Nexit:
1. Αφενός, ότι για να προβεί η χώρα σε παρόμοιο δημοψήφισμα, όπως αυτό της Βρετανίας, είναι αναγκαίο να αλλάξει προσωρινά ο νόμος. Και πράγματι, κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί ο νέος νόμος περί δημοψηφισμάτων να βρει την υποστήριξη από το κοινοβούλιο.
2. Αφετέρου, έπειτα από το Brexit, έρευνα φανέρωσε ότι το 50% των Ολλανδών επιθυμούν να γίνει δημοψήφισμα για την ΕΕ, και από αυτούς, το 43% τάσσεται υπέρ του Nexit.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι που “παγώνουν” μια τέτοια κίνηση της Ολλανδίας.
Ναι, μεν, ο νόμος μπορεί να αλλάξει, αλλά κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί την συγκατάθεση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.
Επιπλέον, μολονότι μισοί από τους Ολλανδούς δείχνουν έτοιμοι για δημοσκόπηση, πρόσφατη έρευνα φανέρωσε ότι η πλειοψηφία δείχνει την προτίμησή της να παραμείνει στο ευρώ, οπότε η αποχώρηση από την Ευρωζώνη μάλλον δεν είναι στα άμεσα σχέδια.
Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Mark Rutte, ύστερα από το Brexit, μια παρόμοια κίνηση στην χώρα του θα ήταν ένδειξη ανευθυνότητας, με το οποίο συμφώνησαν και τα περισσότερα κόμματα.
Τέλος, σημαντικό παράγοντα δεν παίζει μόνο η πολιτική, αλλά και η οικονομία μιας χώρας. Και δεδομένου ότι η Ολλανδία είναι χώρα που βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό στο εμπόριο και τις εξαγωγές, το Nexit θα έπληττε αρκετά την οικονομία, δηλαδή θα έπεφτε κατά 10% μέσα σε δύο χρόνια από το Nexit, σύμφωνα με ειδικούς.