Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Nicholas Winton: Το Google τιμά με doodle τον Βρετανό ανθρωπιστή

Τη μνήμη του Άγγλου ανθρωπιστή, Nicholas Winton, γνωστού και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος διέσωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 600 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Ο Nicholas Winton γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου 1909. Το 1938, με τον εφιάλτη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, ο Γουίντον είχε την έμπνευση να κάνει κάτι για να βοηθήσει δεκάδες αθώες ψυχές. Ξεκίνησε λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια για να σώσει κυρίως τα εβραϊκά παιδιά από την απειλή της γερμανικής κατοχής στη σημερινή Τσεχία, με τη μεταφορά τους στη Βρετανία.

Η επικίνδυνη επιχείρηση απαιτούσε από τον Γουίντον και τους συνεργάτες του να βρουν σπίτια για τα παιδιά και βρετανικές οικογένειες πρόθυμες να τα πάρουν κοντά τους, να συγκεντρώσουν χρήματα, να δωροδοκήσουν αξιωματούχους, ακόμα και να παραποιήσουν έγγραφα. Τον Μάρτιο του 1939, το πρώτο τρένο αναχώρησε από την Πράγα και τους επόμενους μήνες συνολικά 669 παιδιά διασώθηκαν με ασφάλεια.

Δείτε τον Nicholas Winton συγκινημένο, σε πρόγραμμα του BBC, προς τιμήν του

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων