Ο συνταγματάρχης πραξικοπηματίας Αμαντού Αμπντραμάνε (Amadou Abdramane) κατήγγειλε ορισμένες στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Γαλλία, ιδίως την παρουσία Γάλλων στρατιωτών στο έδαφος της Δημοκρατίας του Νίγηρα.
Η Γαλλία, η οποία εκκένωσε 577 πολίτες της από τον Νίγηρα την Τρίτη και την Τετάρτη, έχει 1.500 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τη βία των ένοπλων ομάδων.
Η στρατιωτική χούντα του πραξικοπήματος υποσχέθηκε να ανταποκριθεί «άμεσα» σε περίπτωση «επιθετικότητας ή απόπειρας επίθεσης» κατά της χώρας της από την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών, τρεις ημέρες μετά το τέλος του τελεσίγραφου που έδωσε η οργάνωση για επιστροφή στη συνταγματική τάξη.
Αυτή την Πέμπτη, η Υπουργός Εξωτερικών της Σενεγάλης, Αϊσάτα Ταλ Σαλ (Aissata Tall Sall), δήλωσε ότι εάν υπάρξει στρατός που θα επέμβει στον Νίγηρα με εντολή της ECOWAS, η χώρα της θα στείλει στρατεύματα.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δεσμεύτηκε στον έκπτωτο πρόεδρο: «Συνεχίζουμε να ζητάμε την ασφαλή απελευθέρωση του Προέδρου Μπαζούμ και της οικογένειάς του. Επίσης, είμαστε σταθεροί στην υποστήριξη των προσπαθειών της ECOWAS, της Αφρικανικής Ένωσης και άλλων κυβερνήσεων στην περιοχή για να βοηθήσουν στη μεσολάβηση αυτής της κρίσης».
Ο Πρόεδρος Μπαζούμ ζήτησε την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και διαβεβαιώνει σε άρθρο για την Washington Post ότι το πραξικόπημα στον Νίγηρα θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τον κόσμο και να θέσει ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ υπό την «επιρροή» της Ρωσίας, μέσω των μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ.
Στη Νιαμέι (Niamey), μια αντι-γαλλική διαδήλωση συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους για να υποστηρίξουν το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης. Την ημερομηνία της ανεξαρτησίας της χώρας, κυμάτισαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν εναντίον της αποικιακής δύναμης μέχρι το 1960 και κατά της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής.