Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*
Συνεχίζονται ως γνωστόν, οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το ζήτημα της δανειοδότησης των ΜΜΕ και των κομμάτων. Ένα μέγιστο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, από τα σοβαρότερα της μεταπολίτευσης
Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Σχετικά με τα ΜΜΕ, τους καναλάρχες και τους εκδότες που έχουν δάνεια και δεν τα εξοφλούν, τους λέμε μια και καλή ότι θα πρέπει να αποφασίσουν:
Να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους και να υπακούσουν στη νομιμότητα, κάτι που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας. Επίσης να πάψουν να αποτελούν δήθεν την οικονομική εξουσία, με κρατικό αποκλειστικά χρήμα, που στο κάτω – κάτω τελικά πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Το νταβατζιλίκι τέλος. Και τώρα πρέπει να λάβει τέλος γιατί αν έρθει στα πράγματα ο Κυριάκος και ζουν τότε μπορεί να ξαναεμφανιστούν ως νταβατζήδες και βαστάζοι της διαπλοκής.
Στην εξεταστική επιτροπή , θα αποφασίσουμε ποιοι θα έρθουν να απαντήσουν ξεκάθαρα: Τα δάνεια αυτά είναι σε ρύθμιση; Για ποια συγκεκριμένα ποσά και με ποιους όρους; Εάν έγινε η ρύθμιση, ποιες είναι οι ετήσιες δόσεις και για πόσο χρονικό διάστημα έχουν συμφωνηθεί να καταβάλλονται;
Οι απαντήσεις ελπίζουμε να αποτελέσουν ένα αποφασιστικό βήμα αποκατάστασης επιτέλους, έστω σε ένα βαθμό, της τιμής και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων, δηλαδή της ίδιας της δημοκρατίας.
Ειδικά το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και το ζήτημα των ελέγχων των οικονομικών τους, απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και την κοινοβουλευτική ζωή του τόπου.
Τα δάνεια λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι δανεικά και αγύριστα. Πριν τριάντα χρόνια ο Ε. Αβέρωφ παρέλαβε ένα κόμμα με πλεόνασμα και το παρέδωσε με 7.000.000 δραχμές έλλειμμα. Τι λέτε ότι έκανε ο Αβέρωφ, αυτός ο ευπατρίδης πολιτικός;
Προέβη σε πώληση ιδιωτικού του ακινήτου και κάλυψε όλο το έλλειμμα του κόμματός του. Σας λέει κάτι αυτό; Αν λέει, τότε θα πρέπει να αναστοχαστούμε και να μην επιτρέψουμε ούτε στον Κούλη ούτε στην Φωφώ, να συμπεριφέρονται ως κοινοί απατεώνες που δεν γυρίζουν τα δανεικά και μάλιστα χωρίς τσίπα θέλουν να τους τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Τα χρέη συνολικά όλων των συστημικών ΜΜΕ απέναντι στις τέσσερις τράπεζες, (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha), είναι 808 εκατ. ευρώ. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι είναι ένα δις. ευρώ, ενώ οφείλουν κι άλλο υπόλοιπο 34 εκατ. ευρώ από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και από τα πρόστιμα του ΕΣΡ. Μιλάμε, λοιπόν, για εκατοντάδες εκατομμύρια που πράγματι υπερβαίνουν το ένα δις. ευρώ συνολικά. Αυτά είναι τα ΜΜΕ.
Ο Ουμπέρτο Έκο είπε ότι οι δικτατορίες δεν γίνονται πλέον με τα τανκς, αλλά με τις τηλεοράσεις. Άραγε, θα αφήσουμε τους Κούληδες να βάλουν τρικλοποδιές για να συνεχιστεί η κατάσταση αμοιβαίων εξυπηρετήσεων, εκβιασμών, χτυπημάτων κάτω από τη μέση και οικονομικής εξάρτησης;
Η επιλογή της Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι τακτικισμός. Δεν είναι λόγος εντυπώσεων το ότι κάποιοι έδωσαν σε ημέτερους 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα. Να μην το εξετάσουμε; Και η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα. Ποιος έδωσε τα δάνεια, με τι εγγυήσεις, σε ποιους; Τι νομικές ευθύνες υπάρχουν σ’ αυτούς που υπέγραψαν να πάρουν τα δάνεια; Πώς διεκδικείς πίσω τα δάνεια; Ποιος θα πληρώσει τελικά το κόστος κι αν ο πολίτης μπορεί να τα γλιτώσει όλα αυτά;
Το τρίγωνο της αμαρτίας είναι ξεκάθαρο.
Στη μια κορυφή είναι το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, στην άλλη κορυφή είναι οι χρεοκοπημένες τράπεζες και στην τρίτη είναι τα υπερχρεωμένα και αναξιόπιστα Μέσα Ενημέρωσης. Το τρίγωνο αυτό της διαπλοκής δημιούργησε μία οικονομική ελίτ με δάνεια. Είναι τα ίδια γνωστά πρόσωπα που φιγουράρουν στις λίστες φοροδιαφυγής, στα χρηματιστήρια, στα σκάνδαλα, στις επιδοτήσεις, στις μίζες για τα εξοπλιστικά.
Επιτέλους ήρθε η ώρα ο «κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του», όπως γίνεται τώρα. Ελπίζουμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των κομμάτων και εν γένει του πολιτικού συστήματος και των τραπεζών. Χρειαζόμαστε το αίσθημα ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, όπου οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους. Στόχος μας είναι ένας. Θα το πω με τρεις λέξεις: Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδος. Θα βοηθήσουμε όλοι μας.
*Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος