Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*
Τα 15+31 προαπαιτούμενα που φέρουν ημικρανίες (όπως τα εργασιακά, το κατοχικό Ταμείο και οι άλλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης) πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για να ξεμπλοκάρει η υποδόση των 2,8 δις ευρώ και να λήξει θετικά η δεύτερη αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Στην αφετηρία ενός αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει της αξιολόγησης. Στο τέλος του θα κριθεί τόσο η πορεία της χώρας από εδώ και πέρα, όσο και η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα κάτι που διακαώς επιθυμεί το Βερολίνο.
Αν και επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου είναι όλα τα τελειώσουν με το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, οι πλέον ρεαλιστές τοποθετούν τη συμφωνία πολύ αργότερα με την ελπίδα να μην εξαντληθεί η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.
Είχαμε καιρό να ακούσουμε για προαπαιτούμενα, αξιολογήσεις κλπ, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε οι δανειστές επιστρέφουν στα μέρη μας, έχοντας μεταξύ άλλων στις λίστες τους τις εξής δύσκολες εκκρεμότητες:
Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο.
Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αναφορικά με τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του Ταμείου.
Τη μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την επίλυση έως το τέλος Αυγούστου όλων των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.
Τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν επάρκεια ανθρωπίνων και υλικών πόρων στη γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Την προώθηση από ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες, καθώς και την υποβολή σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.
Εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει πράξη τα παραπάνω- ιδεατά μέχρι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και οριακά μέχρι της 31 Οκτωβρίου- θα ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δις ευρώ και όλοι στο Μαξίμου θα κοιμηθούν πιο ήρεμοι.
Αν κάτι στραβώσει, τότε…
Τέλος φτιάχνοντας τις βαλίτσες του για τη Θεσσαλονίκη και την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ασχοληθεί και με ακόμα ένα καυτό ζήτημα. Αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Τόσο σε επίπεδο ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και Ευρωκοινοβουλίου. Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει είναι αν αυτή την προεκλογική δέσμευση σκοπεύει να την τηρήσει μέχρι τέλους. Κάτι που για πολλούς σημαίνει πόλεμο με το Βερολίνο.
Βασικός στόχος, να «τρέξει» η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των εσόδων και της κοινωνικής πολιτικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να υπερασπιστεί και την πολιτική του αλλά και το επικοινωνιακό του σύνθημα για τη κοινωνική ευαισθησία του κόμματος του, είναι αμφίβολο όμως αν θα τα καταφέρει καθώς, πέραν των άλλων αντιλαϊκών επιλογών που τώρα γίνονται αισθητές, έρχονται σφαγιαστικά μέτρα στα εργασιακά στη δεύτερη αξιολόγηση.
Από τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Αθήνας έως και την ετήσια Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να «στήσει» μία επιχείρηση εξωστρέφειας, αναζητώντας στηρίγματα και συμμάχους για τις μάχες που έχει να δώσει μέσα στο επόμενο κρίσιμο 40ήμερο.
Το θέμα του χρέους βρίσκεται ψηλά στην Πρωθυπουργική ατζέντα, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των ισχυρών παικτών θα κρίνουν, εν πολλοίς, και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να εξασφαλισθεί από τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών που θα φτάσουν στην Αθήνα μια κοινή πρόταση για την ανάπτυξη, ώστε με αυτήν να ταξιδέψει στη Μπρατισλάβα, για την πρώτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της σεζόν. Ανάλογες θα είναι οι συζητήσεις που θα έχει στις επαφές του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ως προσκεκλημένος του Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.
Το θέμα του χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ουάσινγκτον παραμένει για την Αθήνα ένας δυνατός σύμμαχος στο επίδικο θέμα για την κυβέρνηση, που είναι η διευθέτηση του χρέους, κρατώντας το μήνυμα το οποίο μετέφερε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι καλό θα ήταν μια λύση να βρεθεί μέχρι να ολοκληρώσει τη θητεία του ο Μπαράκ Ομπάμα.
*Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.