Υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα τώρα και αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων.
Όπως είπε «υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που ενδιαφέρεται πολύ να θέσει το θέμα. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση επίσης αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί και θα είναι ένα καλό βήμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική στην περιοχή να βρεθεί λύση στο μακροχρόνιο ζήτημα. Για τους λόγους αυτούς και στις δυο χώρες υπάρχει θετική δυναμική και νομίζω ότι και οι πολίτες στις δυο χώρες είναι ίσως έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα αλλά έχουν και κάποια στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα».
Σημείωσε πως υπάρχει μια οπτική που βλέπει με ανησυχία τα θέματα της περιοχής, όπως το προσφυγικό ή θέματα τρομοκρατίας και αστάθειας που οδηγεί τον κόσμο να σκέφτεται ότι πρέπει να λυθεί το θέμα.
Η Ελλάδα που αναδύεται από την οικονομική κρίση είναι σε πολύ πιο θετικό στάδιο από οικονομικής πλευράς και θα μπορούσε να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Όλα αυτά οδηγούν στο να σκέφτεται ο κόσμος ότι πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα, τόνισε.
Όπως είπε θα δώσει κάποιες προτάσεις και ιδέες στην συνάντηση που θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου, αρνούμενος να αποκαλύψει ποιες είναι. Προσέθεσε ωστόσο ότι με δεδομένο ότι το θέμα συζητείται πάνω από 20 χρόνια οι περισσότερες από αυτές ήταν στο τραπέζι, αλλά «πάντα υπάρχουν νέοι τρόποι να δούμε τα πράγματα και διαφορετικές διαστάσεις».
«Δεν υπάρχει τίποτα εντελώς καινούργιο, δεν υπάρχει κάτι μαγικό στο θέμα, ξέρουμε πως σκέφτονται στην Αθήνα και στα Σκόπια».
Όπως είπε ο Μάθιου Νίμιτς «τώρα έχουμε ικανούς διαπραγματευτές και θα προσπαθήσουμε με κάποιες προτάσεις».
«Είναι προφανές ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιου είδους προσδιορισμό και αυτό εξετάζουμε», σχολίασε για το όνομα συμπληρώνοντας ότι το βασικό είναι η ανάγκη να φτάσουμε σε μια ολοκλήρωση των συνομιλιών και οι πολίτες στις δυο χώρες να επικεντρωθούν στη λύση.
Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ σημείωσε ότι υπό τον Ν. Κοτζιά «υπήρξε μια σειρά από μέτρα δημιουργίας εμπιστοσύνης στα οποία η άλλη πλευρά ήταν επίσης πολύ εποικοδομητική. Αυτό δημιούργησε καλύτερη ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι η ρητορική ιστορικού χαρακτήρα που κάποιες φορές φαίνονταν προκλητική έχει μειωθεί και σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί».
«Πιστεύω», συμπλήρωσε, ότι «και στις δυο χώρες υπάρχει μια προσέγγιση με προοπτική στις διμερείς σχέσεις. Όπως είπε κάποιος, έχουμε την ευκαιρία να μπούμε γρήγορα στον 21ο αιώνα ή να γυρίσουμε στον 19ο αιώνα».
Πέραν του ονόματος στα θέματα που χωρίζουν τις δυο πλευρές περιλαμβάνονται: το θέμα της χρήσης του ονόματος, θέματα ταυτότητας που απασχολούν τους βόρειους γείτονες. Υπάρχουν ανησυχίες στην Ελλάδα για ιστορικά θέματα και τη χρήση της ιστορικής κληρονομιάς αλλά και για τα σχολικά βιβλία. Ο Μάθιου Νίμιτς εκτίμησε ότι αν λυθεί το θέμα του ονόματος θα αντιμετωπιστούν και αυτά.
Αναφορικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι ασχολείται 40 χρόνια και έχει ως κανόνα να μην σχολιάζει ποτέ την ελληνική πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία με πολλά κόμματα και απόψεις και είναι τυχερή να είχε πολλούς σοβαρούς ηγέτες. «Είμαι αισιόδοξος ότι αν η ελληνική κυβέρνηση βρει μια λύση στο θέμα που θα την ικανοποιεί ελπίζω ότι οι πολίτες θα το δουν με σοβαρότητα και την υποστηρίξουν»