Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Νομιμοποιείται η άδεια από τη… σημαία στο Δημόσιο

Δύο επιπλέον ημέρες άδειας τις ημέρες του Πάσχα χορηγεί το υπουργείο Παιδείας στους διοικητικούς του υπαλλήλους νομιμοποίωντας με αυτόν τον την άδεια από τη… σημαία που συνηθίζεται από ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους τις ημέρες των εορτών.

Όπως γράφει η Καθημερινή σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Ιωάννη Παντή, “η συγκεκριμένη άδεια δύναται να χορηγηθεί είτε συνεχόμενα είτε μεμονωμένα από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 έως την Παρασκευή της Διακαινησίμου 6 Μαΐου 2016, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης της παραμονής στην υπηρεσία ικανού ποσοστού υπαλλήλων, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του εκάστοτε φορέα και η αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών”

Ουσιαστικά, η απόφαση αφορά τις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας σε όλη τη χώρα και το διοικητικό προσωπικό των εκπαιδευτικών-ακαδημαϊκών φορέων, αφού σχολεία, πανεπιστήμια και ΤΕΙ διακόπτουν τη λειτουργία τους για 15 ημέρες λόγω Πάσχα.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που μίλησαν στην Καθημερινή, δικαιολόγησαν την απόφαση Παντή, ως μέσο προκειμένου να αποτραπεί η μαζική και μακρά έξοδος των διοικητικών υπαλλήλων από τις υπηρεσίες. Δηλαδή, για να μην πάρουν οι διοικητικοί υπάλληλοι πάνω από τρεις ημέρες άδεια από τη… σημαία, το υπουργείο Παιδείας τους χορηγεί επισήμως μόνο δύο. Μάλιστα, στο έγγραφο του κ. Παντή «υπενθυμίζεται σε κάθε περίπτωση η ευθύνη των προϊσταμένων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του φορέα αρμοδιότητάς τους, καθ’ όλη τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών».

Ενα ακόμη επιχείρημα που παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας υπέρ της εορταστικής άδειας είναι ότι τα δεκαπενθήμερα του Πάσχα και των Χριστουγέννων είναι κλειστά τα σχολεία και άρα «δεν λειτουργούν οι αποδέκτες των διοικητικών ενεργειών του υπουργείου» όπως ελέχθη στην «Κ», ενώ μειώνεται σημαντικά και η κίνηση του κοινού (εκπαιδευτικοί, γονείς) στην κεντρική και τις περιφερειακές διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Η χορήγηση άδειας «από τη σημαία» στο Δημόσιο κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που μίλησαν χθες στην «Κ». Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, ανέφεραν ότι στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, υπεβλήθη αίτημα για χορήγηση εορταστικής άδειας σε όλο το Δημόσιο, αλλά εκείνος δεν συναίνεσε.

Να σημειωθεί ότι φέτος με την μετακίνηση της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα, τόσο για το δημόσιο όσο και για ένα μεγάλο τμήμα του ιδιωτικού τομέα προσθέτει στις δύο ημέρες αργίας ακόμη μία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων