Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Νon paper προαναγγέλλει εξελίξεις στην κεντροδεξιά

Ένα non-paper άρχισε να λαμβάνει από το βράδυ της Τετάρτης πολύ κόσμος, εντός και εκτός της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας». Στην ουσία πρόκειται για απάντηση στα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Στουρνάρας, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στη διετία 2007-2009.

Το non paper περιλαμβάνει αριθμούς, πίνακες και συγκριτικά στοιχεία που παραπέμπουν στο γνωστό βιβλίο του πρώην «τσάρου» Ιωάννη Παπαθανασίου για την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες λένε πως η πρωτοβουλία των καραμανλικών, για τη σύνταξη και τη διανομή του non paper έγινε με την έγκριση του Κ. Καραμανλή και αρκετά στελέχη της ΝΔ έκαναν λόγο για επιβεβλημένη ενέργεια καθώς κατά την άποψή τους ο Αντώνης Σαμαράς, «δεν έκανε καμία κίνηση για να προστατεύσει τον Κώστα Καραμανλή από τις δηλώσεις Στουρνάρα».

Στο non paper τονίζεται πως την μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχία περιορισμού του ελλείμματος φέρει η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία όχι μόνο δεν πήρε μέτρα αντιμετώπισης του, αλλά αντίθετα το αύξησε σε αντίθεση με το πνεύμα των δηλώσεων του κ. Καραμανλή τον Σεπτέμβριο του 2009 από την ΔΕΘ, στις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα.

Επίσης τονίζεται ότι επί της ουσίας ότι η Αντιπολίτευση δεν άφησε τον κ. Καραμανλή ούτε να κυβερνήσει, ούτε να περιορίσει το έλλειμμα, υποστηρίζοντας ότι είχε καλέσει τον Μάρτιο του 2009 τους πολιτικούς αρχηγούς σε συζήτηση προτείνοντας τους «να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο 6 αρχών για να την οικονομική διαχείριση οποίο όμως απερρίφθη πρωτοστατούντος τού τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ενώ κατηγορούν την αντιπολίτευση και τον ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο, για «μπλοκάρισμα των μέτρων που είχε προτείνει».

Παράλληλα, ρίχνουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου, τονίζοντας ότι « η κυβέρνηση Παπανδρέου ξόδεψε συνειδητά 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Στόχος της ήταν να αυξήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσης του την επόμενη χρονιά», που κατά τους «καραμανλικούς» αποδεικνύεται «από το γεγονός ότι τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την εκτίμηση για έλλειμμα 12,7% στο τέλος του χρόνου, συμπεριέλαβε δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε.

Για παράδειγμα, είχε υπολογίσει να πληρώσει 2,2 δισ. ευρώ για εξόφληση χρεών των νοσοκομείων, αλλά πλήρωσε μόνο 1,2 δισ», ενώ ίδιου τύπου κατηγορίες γίνονται και για την διαχείριση των αμυντικών δαπανών.

Καταλήγοντας , σημειώνεται στο non paper πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι κατά το πρόγραμμα της Τρόικας θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία αιματηρών θυσιών των Ελλήνων, δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου, αλλά και εθνικής αποδυνάμωσης για να βρεθεί το Δημόσιο Χρέος στο ύψος του 120% αυτό δηλαδή που υποτίθεται πυροδότησε την ελληνική κρίση και έκανε αναγκαία την παρέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ!!!!!».

Η τελευταία αυτή επισήμανση κάνει αρκετούς να θεωρούν πως το non paper αναδεικνύει θεμελιακές διαφορές στρατηγικής, σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική από τον Σαμαρά και για αυτό το θεωρούν ως προάγγελο εξελίξεων στο χώρο της κεντροδεξιάς.

ΥΓ: Δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω το ερώτημα που έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές στο διαδίκτυο σε σχέση με το που πήγαν 265 εκ. δολάρια, μέρος της μίζας που πήρε η Goldman Sachs για να μαγειρέψει μέσω swaps τα στοιχεία του ελληνικού χρέους και να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ, επί πρωθυπουργίας Σημίτη και με σύμβουλό του, τον Γιάννη Στουρνάρα. Το ερώτημα τίθεται μετ’ επιτάσεως καθώς η Goldman Sachs έχει απαντήσει στην αμερικανική δικαιοσύνη: «Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων