Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Nordic Monitor: Διαρροή απόρρητων εγγράφων της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nordic Monitor δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Τα έγγραφα αυτά, που περιλαμβάνουν αναφορές για σχέδια πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα και την Αρμενία χρονολογούνται από το 2014, περίοδο όπου υπήρχε αυξημένη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδας-Κύπρου και είναι πολύ πιθανό να έχουν μεταβληθεί έκτοτε.

Η Τουρκία έδινε τότε στα απόρρητα επιχειρησιακά σχέδια των ενόπλων δυνάμεών της, την κωδική ονομασία «Τζέρμπα», με αναφορά στην νίκη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη μάχη έναντι των Δυτικών στο μικρό νησί της σημερινής Τυνησίας τον 16ο αιώνα.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η επιλογή της κωδικής ονομασίας της επιχείρησης από πλευράς Τουρκίας, φαίνεται να προωθεί το αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει συχνά μιλήσει για αντιπαράθεση μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.

Το πολεμικό σχέδιο της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από την δικογραφία μιας υπόθεσης που εκδικάστηκε στην Άγκυρα. Ο ανακριτής της υπόθεσης, πιστός ακόλουθος του Ερντογάν, Σερντάρ Κοσκούμ, φαίνεται πως παρέλειψε να αφαιρέσει από τον φάκελο της δικογραφίας τα εμπιστευτικά αρχεία πριν τα καταθέσει στο δικαστήριο. Τα στοιχεία περισυνελέγησαν στη συνέχεια στα πλαίσια έρευνας αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων