Δύο είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Norman Atlantic, σε σύνολο 10 νεκρών, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας. Ο δεύτερος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του είναι ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, γεννηθείς στις 21/02/1957, στη Μελίκη Ημαθίας. Η σορός του έχει μεταφερθεί σε πολυκλινική του Μπάρι. Άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των αγνοούμενων. Διώκονται για ανθρωποκτονία ο πλοίαρχος και ο πλοιοκτήτης. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων. Ηχητικό από το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο. Και δυο ναύτες νεκροί κατά τη ρυμούλκηση του μοιραίου πλοίου. Νέες λίστες με τα ονόματα των διασωθέντων εδώ.
Δίωξη σε πλοίαρχο και πλοιοκτήτη
Με την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια θέτει στο στόχαστρό της έρευνα της ιταλικής εισαγγελίας τον πλοίαρχο και τον πλοιοκτήτη του Norman Atlantic.
O πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι και ο πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι τίθενται υπό έρευνα για πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση τραυματισμού από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Παράλληλα με έγγραφό του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ζητά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη την επίσπευση της διαδικασίας για τη διερεύνηση του ναυτικού ατυχήματος του πλοίου Norman Atlantic.
Ήδη, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κινήσει τις διαδικασίες και η υπόθεση ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, η οποία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: Για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, και για εμπρησμό. Ο φάκελος για τη διενέργεια προανάκρισης δόθηκε στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Στο λιμάνι της Πάτρας έφτασαν 15 διασωθέντες
Κλίμα συγκίνησης στο λιμάνι της Πάτρας όπου κατέπλευσε λίγο μετά τις 3. 00 τα ξημερώματα το επιβατικό πλοίο «Europa Cruise», το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic».
Σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας, περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που έζησαν πάνω στο πλοίο, από την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις.
Χαμός με τις λίστες
Προβλήματα με τις λίστες επιβαινώντων και διασωθέντων. Αδιευκρίνιστος και ο αριθμός των αγνοούμενων. Πηγές του υπ. Ναυτιλίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έλεγαν ότι οι Ιταλικές αρχές παρά τα αιτήματα «δεν δίνουν στην Ελλάδα ούτε τη λίστα με τους Έλληνες που έχουν διασωθεί».
Αυτό σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου θα βοηθούσε να γίνει η διασταύρωση των επιβατών (με βάση τη λίστα που έχει δώσει η ΑΝΕΚ) που έχουν διασωθεί με όσους είχαν επιβιβαστεί και να υπάρχει μια εικόνα για τους αγνοούμενους.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη λίστα από τον υπουργό Μεταφορών και τον αρχηγό της ακτοφυλακής της Ιταλίας αλλά δεν έλαβε απάντηση, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το βράδυ.
Διασωθέντες χωρίς επικοινωνία στο Σαν Τζιόρτζιο
Σημαντικό στοιχείο, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός επιβατών, μετά την αερομεταφορά τους, έχει επιβιβαστεί στο ελικοπτεροφόρο πλοίο Σαν Τζιόρτζιο που μετέβη από την Κυριακή στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός ανέρχεται έως τα 200 άτομα.
Όμως επειδή το πλοίο είναι του πολεμικού ναυτικού και ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο κανείς από τους διασωθέντες δεν έχει επικοινωνήσει με συγγενείς τους και οι αξιωματικοί του Σαν Τζιόρτζιο δεν δίνουν στην Ελλάδα τη λίστα με τα ονόματα.
Έτσι η ελληνική πλευρά δεν γνωρίζει τίποτε για την ταυτότητά τους και επακόλουθα εάν μεταξύ τους είναι και Έλληνες. Το Σαν Τζιόρτζιο πρόκειται να πλεύσει με προορισμό το Πρίντεζι της Ιταλίας εντός της ημέρας.
Αγωνία για τους συγγενείς των επιβατών
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία πολλών από τους διασωθέντες, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία των οικογενειών, που για τρίτη ημέρα προσπαθούν να μάθουν νεότερα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας, τίθενται υπό αμφισβήτηση ακόμη και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πρώτο Έλληνα που εντοπίστηκε νεκρός. Ως επιχείρημα αναφέρεται το γεγονός ότι ο γιος του θύματος δεν αναγνώρισε τη σορό που του έδειξαν οι ιταλικές αρχές.
Διασωθέντες εκτός λίστας επιβατών
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν δηλώσεις του Ιταλού ναυάρχου Τζιοβάνι Πετορίνο, σύμφωνα με τον οποίο 80 διασωθέντες δεν υπάρχουν καν στη λίστα επιβατών. Η Ιταλία αναφέρεται στο ενδεχόμενο μέσα στο Norman Atlantic να υπήρχαν μετανάστες που είχαν μπει κρυφά από το λιμάνι της Πάτρας, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Διαφορετικά νούμερα
Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό, 432 άτομα διασώθηκαν σε σύνολο 478 ατόμων της αρχικής λίστας επιβαινόντων στο Norman Atlantic, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων φθάνει μέχρι και τα 38 άτομα. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ΑΝΕΚ έδωσε στις ελληνικές αρχές νέα λίστα επιβαινόντων, που αριθμεί 475 άτομα. Νωρίτερα, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε από την πλευρά της ότι οι διασωθέντες φτάνουν τους 427. Την Τρίτη, οι ιταλικές αρχές υποστήριζαν ότι στο πλοίο βρίσκονταν 458 άτομα (κατά 20 άτομα λιγότερα σε σχέση με την ελληνική λίστα), με τον αριθμό των αγνοουμένων να φθάνει έως και τους 21.