Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ντάισενμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει, να κάνει κάτι η Ελλάδα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στη χορωδία που ασταμάτητα τραγουδά με φανερή ανησυχία «Έλληνες κάντε κάτι, χανόσαστε» μπαίνει και ο Γερούν Ντάισενμπλουμ με χθεσινή του δήλωση. Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το Eurogroup πριν αυτό αρχίσει, κάτι που είναι σωστό, αφού δεν γίνεται να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών αν δεν έχει πριν ολοκληρωθεί μία τέτοια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

«Δεν έχω πολλές ελπίδες. Έχω μόνο μια δουλειά να κάνω σήμερα και αυτή είναι να διαπιστώσω αν μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά μια συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτό απαιτεί περαιτέρω βήματα από την ελληνική πλευρά γιατί χρειαζόμαστε μια συμπαγή συμφωνία. Πρέπει να αντέχει και τα επόμενα χρόνια και πρέπει να είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Δεν είμαι σίγουρος για το αν θα σημειώσουμε κάποια πρόοδο» δήλωσε ο Ντάισενμπλουμ.

Τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν αναφέρουν καμία διάθεση των δανειστών να κάνουν πίσω ή να διαπραγματευτούν κάποιες από τις πτυχές της πρότασής τους. Εν μέσω κροκοδείλιων δακρύων για τον Ελληνικό λαό, όπως ο κ. Γιούνκερ, επαναλαμβάνουν μονότονα ότι πρέπει η Ελλάδα να δουλέψει για τη συμφωνία.
Παράλληλα όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια φαίνεται ότι η ανησυχία και των δύο πλευρών αυξάνεται αφού κανένας δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, και το grexit ανησυχεί εκτός από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους, πολλούς ακόμη όπως τους Αμερικανούς με τα καυτά γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και τους κινέζους που έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ενωμένη ευρωπαϊκή οικονομία και απειλούν τη Μέρκελ ότι αποσταθεροποίηση του ευρώ με οποιοδήποτε τρόπο θα ήταν ένα ισχυρό deal breaker (διαλύτης συμφωνίας) στις δουλειές τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων