Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ντομπρόβσκις: Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση για να αρθεί η αβεβαιότητα

Τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει, με ανοικτό το προσφυγικό, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί την Αθήνα να κινηθεί γρήγορα και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου. Αποφεύγει, όμως, να απαντήσει επί της ουσίας σε ότι αφορά τη σημαντική επιβάρυνση της Ελλάδας -δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων- από το προσφυγικό.

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη και γίνεται πρόοδος σε μια σειρά τομέων: Πώς θα φτάσει στους δημοσιονομικούς στόχους, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στο ασφαλιστικό και στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης», δήλωσε ο ν.

«Οι ομάδες για το δημοσιονομικό είναι ήδη στην Αθήνα και ελπίζουμε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν για να συνεχιστεί η διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς πιστεύει η Επιτροπή ότι θα καταφέρει η Αθήνα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αν βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρκέστηκε να πει ότι «υπό το πρίσμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και άλλες σημαντικές προκλήσεις, όπως η κρίση του προσφυγικού, είναι σημαντικό η χώρα να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, ώστε να πετύχουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αφαιρέσει αυτή την αβεβαιότητα».

Αναφερόμενος πάντως στην πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων για λειτουργία κέντρων υποδοχής (hotspots) o Βάλντις Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι έχει γίνει «αξιοσημείωτη πρόοδος».

in.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων