Εταιρεία λογισμικού είδε την τιμή της μετοχής της να εκτινάσσεται κατά 10% υψηλότερα στο Χρηματιστήριο του Σέντσεν
Στη Δύση πολλοί επενδύουν με βάση τις κινήσεις των αστεριών. Επενδυτικό κριτήριο για χρηματιστηριακές τοποθετήσεις μπορεί να είναι ο ωροσκόπος του επενδυτή ή μιας εισηγμένης εταιρείας.
Κριτήριο μπορεί να είναι επίσης η επιτυχία ή η αποτυχία μιας πασιέντσας και βέβαια τα αποκαλυπτικά μυστικά των τραπουλόχαρτων ταρώ.
Στην Κίνα συμβαίνει κάτι παραπλήσιο. Παρατηρείται μια τάση των επενδυτών να συνδέουν τυχαία γεγονότα με την επικαιρότητα με ένα τρόπο μεταφυσικό και πολυσήμαντο, που ουδεμία σχέση έχει με τις οικονομικές επιδόσεις, τις δραστηριότητες και τα μεγέθη μιας εταιρείας.
Έτσι μια κινεζική εταιρεία λογισμικού της οποίας η επωνυμία ακούγεται στα κινεζικά όπως η φράση «Μέγας νικητής ο Τραμπ» είδε τις μετοχές της να εκτινάσσονται στο Χρηματιστήριο του Σέντσεν τη Δευτέρα, κατά την πρώτη δηλαδή συνεδρίαση μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ το Σάββατο. Πρόκειται για μια ενέργεια που λογικά θα τον ωφελήσει εκλογικά, αν ληφθεί υπόψη και ο γενναίος τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ διαχειρίστηκε από τα πρώτα δευτερόλεπτα το γεγονός.
«Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ με ματωμένο αυτί και υψωμένη τη γροθιά, περιστοιχισμένου από τους σωματοφύλακές του στην προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, έκανε τον γύρο του κόσμου», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Στην Κίνα η ιδέα ότι η απόπειρα θα μπορούσε να βοηθήσει τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, ωφέλησε μια εγχώρια εταιρεία κατασκευής λογισμικού, την Wisesoft, της οποίας η επωνυμία στα μανδαρινικά είναι «Τσουάντα Τσισένγκ». Η φράση «Τσουάντα Τσισένγκ» ακούγεται σαν να λέει κάποιος στα κινεζικά «Μεγάλος νικητής ο Τραμπ».
Πάμπολλοι Κινέζοι επενδυτές θεώρησαν σημαδιακή την τύχη του πρώην προέδρου που διεκδικεί την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο, που έμεινε ζωντανός για ένα-δυο εκατοστά, ίσως και για χιλιοστά του μέτρου. Θεώρησαν ότι όλα θα του βγουν θετικά στο μέλλον. Και κατά ένα μεταφυσικό τρόπο πίστεψαν ότι η τύχη θα ευνοήσει και την εταιρεία της οποίας η επωνυμία αυτό ακριβώς διακηρύσσει: τη νίκη του Τραμπ. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής της Wisesoft να εκτιναχθεί κατά 10% υψηλότερα τη Δευτέρα στην αγορά του Σέντσεν.
Δεισιδαιμονίες
«Η κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο, που συνδέεται με τα τρέχοντα γεγονότα, είναι αρκετά συνηθισμένη στην Κίνα. Η επικαιρότητα πυροδοτεί αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δραστηριότητα της εταιρείας. Οι μετοχές της Wisesoft είχαν ήδη εκτιναχθεί τον περασμένο μήνα, μετά την κακή απόδοση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην τηλεοπτική μονομαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας είχαν επίσης εκτιναχθεί στα ύψη μετά την προεδρική νίκη του Τραμπ το 2016», μεταδίδει το AFP.
Όσοι στη Δύση αντιμετωπίζουν με θυμηδία την σκέψη και τη συμπεριφορά των Κινέζων επενδυτών θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του βρετανικού πρακτορείου Reuters, το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών (αλλά και το 11% των Δημοκρατικών), στη συντριπτική πλειονότητά τους Ευαγγελιστές Χριστιανοί, πιστεύουν ότι ήταν η Θεία Πρόνοια που προστάτευσε τον πρώην πρόεδρο από τη σφαίρα του ελεύθερου σκοπευτή. Και ότι η επιβίωσή του υποδηλώνει την προτίμηση του Μεγαλοδύναμου μεταξύ των δύο υποψηφίων των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
Η ματωμένη εικόνα
Η απόπειρα δολοφονίας του Σαββάτου είχε άλλο ένα απροσδόκητο αντίκτυπο στην Κίνα, που αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων Taobao εμφανίστηκαν μπλουζάκια με σταμπαρισμένη την εικόνα του αιμορραγούντος μετά τον πυροβολισμό Τραμπ. Τα μπλουζάκια έγιναν ανάρπαστα, όμως πολύ γρήγορα με εντολή των αρχών αποσύρθηκαν από την κινεζική αγορά. Ωστόσο αρκετά παρέμειναν διαθέσιμα σε ορισμένες μη κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.
«Την Κυριακή, μετά τη δολοφονική επίθεση, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τη συμπόνια και τη συμπάθειά του στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι τεταμένες και ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο της Ουάσιγκτον εναντίον του Πεκίνου εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ιδίως μέσω της επιβολής πρόσθετων τελωνειακών δασμών», σημειώνει το AFP.
ot.gr