Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Προετοιμασμένος για τα «δύσκολα» Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Προετοιμασμένος για τα «δύσκολα», προσέρχεται ο Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Όπως περιέγραψαν συνεργάτες του, οι συνομιλίες με τους νατοϊκούς εταίρους θα επικεντρωθούν στο ρόλο και την αποστολή της Συμμαχίας.

Η σύνοδος ξεκινήσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί και με αξιωματούχους της ΕΕ, χωρίς να έχουν ξεχαστεί οι διόλου κολακευτικές αναφορές του τόσο για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία όσο και για την Ένωση.

Στην ατζέντα της συνόδου η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο διεθνή υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» καθώς και η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Παρίσι και Βερολίνο θα συμφωνήσουν στο αμερικανικό σχέδιο για ενεργότερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά ων ισλαμιστών ανταρτών, αν και επιμένουν ότι πρόκειται για κίνηση κυρίως συμβολικού χαρακτήρα.

Ο Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική σε άλλα μέλη της Συμμαχίας, που δαπανούν για την άμυνα λιγότερο απ’ το συμφωνημένο 2% του ΑΕΠ, αφήνοντας τις ΗΠΑ να σηκώνουν το βάρος. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον είπε ότι ο Τραμπ «πραγματικά θέλει να πείσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Ο Τίλερσον διευκρίνισε ακόμη ότι ο Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν απ’ τη Συμφωνία για το Κλίμα των Παρισίων, παρά τις πιέσεις των ευρωπαίων συμμάχων να τη στηρίξει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων