Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Ντροπή σου ρε ΙΚΑ!

Την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να πείσει τους χαμηλοσυνταξιούχους πως θα έχουν μέρισμα από το ….πρωτογενές πλεόνασμα, χιλιάδες συνταξιούχοι μετρούσαν και ξαναμετρούσαν το ποσό της σύνταξής τους  και απορούσαν για το σιωπηρό «κούρεμα» που υπέστησαν οι συντάξεις.

Τελικά βγήκε το ΙΚΑ και παραδέχθηκε το …λάθος. Θα προχωρήσει λέει σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων, μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρακρατήθηκαν μεγαλύτερα ποσά και άλλες όπου δεν έγιναν οι μειώσεις που είχαν προβλεφθεί.

Μάλιστα ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε έγγραφό  του αναφέρει ότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων (Ε.Σ.Ε.Π.Σ.) «διαπιστώθηκαν δυσχέρειες στην ταυτοποίηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αφενός περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους δεν έχουν παρακρατηθεί τα αναλογούντα ποσά αφετέρου περιπτώσεις όπου κρατήθηκαν ποσά – ενώ δεν έπρεπε – και τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους, σας ενημερώνουμε ότι η διευθέτηση των θεμάτων αυτών (επιστροφή ή παρακράτηση) θα πραγματοποιείται μηχανογραφικά, με τη διαδικασία αναδρομικών ροών που θα γίνει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση».

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις αδίκως.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις.

Στο ίδιο έγγραφο ο διοικητής του ΙΚΑ ζητά από τις οι υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων «να μην προβαίνουν στο εξής σε καμία διαδικασία χειρόγραφης επιστροφής ή παρακράτησης ποσών συντάξεων αφού αυτή θα πρέπει να γίνεται μηχανογραφικά».

Το να μην κόβεις εκεί που πρέπει αλλά εκεί που δεν πρέπει, δεν είναι απόδειξη ενός μπάχαλου; Για αυτό δεν υπάρχουν ευθύνες; Ο κ. Σπυρόπουλος  είναι μόνιμος διοικητής του ΙΚΑ; Και τι έργο έχει να επιδείξει δηλαδή; Ή μήπως δεν θα βρεθεί άλλος με την προϋπηρεσία του και τις ικανότητές του;

ΥΓ: Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας, ο κ. Σπυρόπουλος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο που  κατασκευάζονταν  τα πολυτελή γυμναστήρια για τον Γιώργο  και την Μπιρμπίλη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων