Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Νύχτα επεισοδίων στον καταυλισμό της Μόριας με φωτιές και τραυματίες

Εκρηκτικό ήταν για ακόμη μια φορά το κλίμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές η νέα σοβαρή ένταση αποδίδεται σε διαφορές μεταξύ ατόμων διαφορετικής εθνικότητας- Αφγανών, Ιρακινών και Σύρων – οι οποίοι λογομάχησαν και στη συνέχεια πιάστηκαν στα χέρια ενώ κάποιοι φέρονται να έβαλαν φωτιές μέσα στο καταυλισμό.

Στο Κέντρο έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ που επέβαλαν την τάξη ενώ για αρκετή ώρα, δεν επιτράπηκε ούτε η είσοδος δυνάμεων της πυροσβεστικής στο χώρο παρά το γεγονός πως μαίνονταν σοβαρές εστίες φωτιάς.

Αργότερα η είσοδος κατέστη εφικτή και οι φωτιές κατασβέστηκαν ενώ οκτώ με δέκα άτομα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αν και δεν έχει διευκρινιστεί πως προκλήθηκαν οι τραυματισμοί. Εάν δηλαδή προκλήθηκαν κατά τις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων ή/και μετά κατά την επέμβαση της αστυνομίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η νέα ένταση στον καταυλισμό ήρθε λίγο μετά το ρεπορτάζ του αμερικανικού BuzzFeed το οποίο δημοσιοποιεί βίντεο στα οποία αποτυπώνονται οι φρικώδεις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να ζήσουν χιλιάδες άνθρωποι στη Μόρια. Οι άνθρωπο ζουν κυριολεκτικά ανάμεσα, πάνω, δίπλα στα σκουπίδια, οι τουαλέτες είναι κατεστραμμένες και συνολικά μια τεράστια εστία μόλυνσης και αιτία εμφάνισης πρόκλησης ασθενειών ενώ οι πρόσφυγες αναγκάζονται να πλένονται με νερό που βάζουν σε πλαστικά μπουκάλια γιατί δεν λειτουργούν ούτε οι ντουζιέρες.

Εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα όμως εγείρει και το βίντεο στο οποίο αστυνομικός εμφανίζεται να σέρνει από τα πόδια έναν πρόσφυγα.

Σημειώνεται πως η πρόσβαση στο Κέντρο είναι ελεγχόμενη από την αστυνομία, τα ΜΜΕ απαγορεύεται να εισέλθουν για να καταγράψουν όσα συμβαίνουν, ΜΚΟ έχουν αποσυρθεί και για οτιδήποτε συμβαίνει στο εσωτερικό, υπάρχει πληροφόρηση μόνο από την αστυνομία και σπανίως από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

σχετικα αρθρα

4 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img