Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

NY Times για την Αγία Σοφία: «Παγκόσμια ανησυχία, κινδυνεύουν τα ψηφιδωτά του ναού»

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά την ασφάλεια των τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας κρούουν οι New York Times με άρθρο τους μέσω του οποίου παίρνουν σαφή θέση εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και της διαχρονικής φιλοδοξίας του να μετατρέψει ένα σπουδαίο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί.

Στο εν λόγω άρθρο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ερντογάν κάνει λόγο για εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία» γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφιδωτά του ναού, τα οποία απεικονίζουν διάφορες θρησκευτικές αλλά και ιστορικές μορφές όπως ο Χριστός, η Παρθένος Μαρία, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α’ και η αυτοκράτειρα Ζωή. Υπενθυμίζεται πως, δεδομένου ότι για τους μουσουλμάνους η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών θεωρείται ειδωλολατρεία, τα πολύτιμα αυτά ψηφιδωτά είχαν καλυφθεί για πολλά χρόνια και αποκαταστάθηκαν όταν πλέον η Αγίας Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Μια πιθανή μετατροπή του ναού σε τέμενος, λοιπόν, θέτει τους σπάνιους αυτούς θησαυρούς, σε τεράστιο κίνδυνο. Την έντονη ανησυχία τους για τον αποκλεισμό τους από το μνημείο, μάλιστα, εκφράζουν ιστορικοί αλλά και συντηρητές έργων τέχνης.

Παράλληλα, στο άρθρο παρουσιάζεται και η πολιτική διάσταση του θέματος με την επισήμανση πως η «Αγία Σοφία υπήρξε κάποτε ισχυρό σύμβολο αντιπαλότητας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, και θα μπορούσε να ξαναγίνει» και πως η αλλαγή της χρήσης της «απειλεί να πυροδοτήσει τη διεθνή οργή» ενώ η επιμονή του Ερντογάν σε αυτό το θέμα μεταφράζεται ως ένα τέχνασμα με στόχο τους πολιτικούς αντιπάλους του: «Κάθε φορά που αντιμετωπίζει πολιτική κρίση, εκμεταλλεύεται το ζήτημα αυτό για να ενισχύσει το αίσθημα των εθνικιστών και συντηρητικών θρησκευτικών οπαδών του» αναφέρεται με νόημα. Προς ενίσχυση, μάλιστα, της παραπάνω διαπίστωσης, παρατίθεται η τελετή που πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Αγία Σοφία, στα τέλη Μαΐου, την επέτειο των 567 χρόνων από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας για πρώτη φορά, μετά από 80 χρόνια, ένας ιμάμης απήγγειλε την προσευχή «Σούρα του Πορθητή» από το Κοράνιο.

Το άρθρο των New York Times, που υπογράφει η Carlotta Gall, φιλοξενεί, επίσης, δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σχετικά με το θέμα της Αγίας Σοφίας. Ο Πατριάρχης χαρακτηρίζει τυχόν αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος του ναού «καταστροφική» ενώ επισημαίνει πως μια τέτοια κίνηση «θα απογοήτευε εκατομμύρια Χριστιανών σε όλο τον κόσμο και θα δίχαζε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς».

Πηγή: protothema.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων