Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

NYT: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται να απονείμει χάρη… στον εαυτό του

Οι εκκλήσεις για την απομάκρυνση του προέδρου των ΗΠΑ από το αξίωμα του αυξάνονται, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι φοβάται τις εναντίον του έρευνες από την εισερχόμενη διοίκηση.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με στενούς του συνεργάτες το ενδεχόμενο να δώσει ομοσπονδιακή χάρη στον εαυτό του και τους ίδιους στις τελευταίες τους μέρες στον Λευκό Οίκο, εν μέσω των εκκλήσεων για την απομάκρυνσή του.

Τα νέα έρχονται καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες επέπληξαν τη συμπεριφορά του προέδρου κατά τη διάρκεια εξτρεμιστικών ταραχών υπέρ του Τραμπ και την εισβολή στο Καπιτώλιο κατά την πιστοποίηση της νίκης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Ο κ. Τραμπ ρώτησε συγκεκριμένα για τις νομικές συνέπειες που θα έχει αν δώσει τη χάρη στον εαυτό του πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ανέφεραν οι New York Times, τονίζοντας ότι ο ίδιος μίλησε για αυτό στους συνεργάτες του μετά την εκλογική του ήττα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στα μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων των Ivanka Trump, Eric Trump και Donald Trump Jr, καθώς και βοηθούς όπως ο Jared Kushner και ο προσωπικός του δικηγόρος, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Rudy Giuliani.

Ο κ. Τραμπ είπε στους συμβούλους του ότι ανησυχεί για την εισερχόμενη διοίκηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να ερευνήσει την οικογένειά του για εγκληματικά αδικήματα, σύμφωνα με την έκθεση των New York Times.
Προηγούμενες εκθέσεις έδειξαν επίσης ότι ο πρόεδρος συζήτησε χάρη για τον εαυτό του και τους άλλους τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές ωστόσο ήταν ασαφές εάν κάτι τέτοιο θα ήταν συνταγματικό.
Έγινε μια νομική συζήτηση μεταξύ συνταγματικών μελετητών τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το κατά πόσον ένας πρόεδρος μπορεί στην πραγματικότητα να συγχωρήσει τον εαυτό του, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν.
Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο να αντιμετωπίσει άμεσες επιπτώσεις, με τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και τον αρχηγό της πλειοψηφίας του Σώματος Νάνσι Πελόσι να καλούν και το Υπουργικό Συμβούλιο να επικαλεστεί την 25η τροπολογί.

«Αυτό που συνέβη χθες στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ήταν μια εξέγερση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, που υποκινήθηκε από τον πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Schumer. «Αυτός ο πρόεδρος δεν πρέπει να κατέχει καθήκοντα ούτε για μια μέρα παραπάνω.»

«Ο γρηγορότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος – αυτό μπορεί να γίνει σήμερα – για να απομακρύνουμε αυτόν τον πρόεδρο από το αξίωμα θα ήταν ο αντιπρόεδρος να επικαλεστεί αμέσως την 25η τροπολογία “, είπε.” Εάν ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο αρνούνται να σηκωθούν, το Κογκρέσο πρέπει να συνεδριάσει για να καταγγείλει τον πρόεδρο. ”

Πηγή: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election-2020/trump-self-pardon-report-b1784150.html

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων