Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Νυχτερινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά το ξημέρωμα, τη Δευτέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, την πέμπτη ημέρα της εκστρατείας από τις συνασπισμένες δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας  κατά των δυνάμεων των Χούθι, που αντιτίθενται στον πρόεδρο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί φαίνεται να έπληξαν κυρίως την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο, δίπλα στη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας.

«Ήταν μια νύχτα βγαλμένη από την κόλαση,» είπε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης.

Παράλληλα, περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί στόχευαν επίσης αποθήκες όπλων κοντά στο βουνό Νουγκούμ, που δεσπόζει πάνω από την πόλη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε προηγουμένως και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου ότι αυτή και εννέα άλλες Σουνιτικές χώρες είχαν ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πολιτοφυλακής των Σιιτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα και υποστηρίζονται από το Ιράν, κύριο περιφερειακό εχθρό της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι έχει συνδράμει στρατιωτικά τους Χούθι, καταδίκασε την επίθεση.

Το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι, δήλωσε την Κυριακή ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν σκοτώσει 35 ανθρώπους ενώ τραυμάτισαν 88 κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου. Τα στοιχεία, εντούτοις, δεν έχουν εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, στο Άντεν, που κατέχεται από τους ένοπλους υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης, εκρήξεις και ριπές αυτόματων όπλων ακούγονταν μέχρι αργά το βράδυ σε όλο το νότιο τμήμα του λιμανιού της πόλης.

Καμία ανεξάρτητη πληροφορία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για την προέλευση των συγκρούσεων. Αλλά φερόμενοι ως μάρτυρες στην τηλεόραση του Άντεν είπαν ότι επρόκειτο για μια νέα προώθηση των Χούθι και των συμμαχικών δυνάμεων των Σαλέχ από το βορρά προς το Σέιχ Ουθμάν, ένα κατοικημένο προάστιο του Άντεν. Επιπλέον, καμία πληροφορία δεν ήταν διαθέσιμη σχετική με τα θύματα.

Η εφημερίδα αλ-Γκαντ του Άντεν δημοσίευσε φωτογραφίες ενός αριθμού καμένων τανκς, τεθωρακισμένων και άλλων στρατιωτικών οχημάτων που υποστηρίχθηκε ότι είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των μαχών τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων