Οι αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας, του τουρισμού και της γεωργίας, μεταξύ άλλων, μπορούν να αναδειχθούν με τη βοήθεια κατάλληλων προγραμμάτων και να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας των νέων. Αυτό υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Skilling Australia, Νίκολας Γουάιμαν, ενός ιδρύματος που ασχολείται με τη μείωση της ανεργίας των νέων.
Ο κ. Γουάιμαν θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να λάβει μέρος σε ένα συνέδριο για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, που οργανώνει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, 26-27 Ιουνίου. Ο ίδιος διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης και επαγγελμάτων και αναμένεται να παρουσιάσει ιδέες που ανταποκρίνονται στα δεδομένα της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο», σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Αυστραλίας, επικρατεί η πεποίθηση ότι οι σπουδές στο πανεπιστήμιο είναι μονόδρομος και κάνει λόγο για τη διαστρεβλωμένη αντίληψη που έχει η πλειοψηφία σχετικά με τα τεχνικά επαγγέλματα και τις χειρωνακτικές δεξιότητες.
«Πολλοί νέοι νιώθουν ένα είδος πίεσης από την οικογένειά τους και την κοινωνία, ότι πρέπει να ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές. Αυτό που θέλουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ένα καλό σταθερό εισόδημα, όμως πέρα από αυτό θέλουν η δουλειά τους να τους ανταμείβει, να είναι ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με την εργασία τους» εξηγεί ο κ. Γουάιμαν.
Αναφέρει χαρακτηριστικά πως όταν προτείνει σε νέους το επάγγελμα του αγρότη, θεωρούν πως είναι εργασία για άτομα χωρίς προσόντα. Όμως οι πρακτικές που εφαρμόζονται στην αγροτική καλλιέργεια έχουν αλλάξει και η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στον τομέα της γεωργίας.
«Ο τομέας που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η νεανική επιχειρηματικότητα και πως να δώσουμε στους νέους ανθρώπους κίνητρα, να τους ενθαρρύνουμε παρέχοντας στήριξη με συμβουλές από ειδικούς, εκπαίδευση και βοηθώντας τους να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Στοχεύουμε στην ιδέα της καινοτομίας» επισήμανε ο κ. Γουάιμαν.
Στο ερώτημα τι θα συμβούλευε τους νέους που ψάχνουν δουλειά στην Ελλάδα, ο κ. Γουάιμαν απαντά: «Πρέπει να διατηρούν ανοιχτό μυαλό σε ό,τι σχετίζεται με την έννοια της επιτυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας και να μη μένουν εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένα μονοπάτια. Ο στόχος δεν είναι πάντοτε να βρίσκουμε νέες ιδέες, αλλά και να επικεντρωνόμαστε στην καλύτερη αξιοποίηση των “εργαλείων” που ήδη διαθέτουμε».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως θεωρεί την πρόσκληση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ιδιαίτερη τιμή και ανυπομονεί να παρευρεθεί στο συνέδριο της Αθήνας. Πρόκειται, όπως εξηγεί, για μια μοναδική ευκαιρία για οργανισμούς, φορείς και ειδικούς από όλο τον κόσμο να μοιραστούν χρήσιμες πληροφορίες και να ξεκινήσουν εποικοδομητικές συνεργασίες. Μάλιστα πιστεύει πως υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας επιχειρήσεων ακόμη και μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, ιδιαίτερα στη Μελβούρνη.