Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

O Ντράγκι «έγραψε», οι τράπεζες θα μειώσουν;

Η απόφαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,25% ήταν απόλυτα επιβεβλημένη μετά την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο που η μείωση του επιτοκίου ήρθε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑ+ στο AA, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors. Ούτε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

Τώρα αν το Βερολίνο θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με τη γερμανική βούληση για το μέλλον της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, καθώς αναφέρει σε νομική γνωμοδότησή της ότι μία ενιαία Αρχή για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών θα πρέπει να έχει τις σχετικές αρμοδιότητες και να καλύπτει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στην 32σέλιδη γνωμοδότηση προς τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «μία ισχυρή και ανεξάρτητη ενιαία Αρχή εκκαθάρισης (των τραπεζών) θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο» του νέου συστήματος και να έχει σαφή εξουσία να επιβάλει στις τράπεζες είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν είτε να κλείσουν. Η ΕΚΤ τονίζει ότι «ο συντονισμός μεταξύ εθνικών συστημάτων εκκαθάρισης δεν έχει αποδειχθεί επαρκής για να επιτύχει τις πιο έγκαιρες και αποτελεσματικές ως προς το κόστος αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ένα διασυνοριακό πλαίσιο». Το Βερολίνο θέλει το νέο σύστημα διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ να ξεκινήσει ως ένα «δίκτυο» εθνικών Αρχών, επειδή οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν μία ενιαία Αρχή που θα αποφασίζει για όλη την Ευρώπη.

Η κίνηση Ντράγκι δεν βοηθάει μόνο την ανάκαμψη της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και την ελάφρυνση των κοινωνιών του Νότου που ταλανίζονται από δάνεια και φόρους. Η κίνηση αυτή βοηθάει όσους έχουν δάνειο στεγαστικό ή καταναλωτικό. Παράδειγμα, για δάνειο ύψους 175.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 25 έτη, η μηνιαία δόση από τα 876 ευρώ διαμορφώνεται στα 853. Το κέρδος για το δανειολήπτη φτάνει τα 23 ευρώ το μήνα και 276 ευρώ το χρόνο. Για δάνειο ύψους 250.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 35 έτη, η μηνιαία δόση από τα 1.033 ευρώ διαμορφώνεται στα 997. Το κέρδος για το δανειολήπτη φτάνει τα 36 ευρώ το μήνα και 432 ευρώ το χρόνο.

HTML tutorial

Συνεπώς, ο Ντράγκι έγραψε πάλι. Το θέμα είναι να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ελληνικές τράπεζες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων