Το άγχος της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να εξασφαλίσει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αξιοποιεί η ρωσική πλευρά στην αντιπαράθεση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και κυρίως στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα της Βαλεντίνας Ματβιένκο, προέδρου του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Νο 3 στην ιεραρχία της Ρωσίας είναι ενδεικτική της προσπάθειας των Ρώσων να επιδείξουν την ισχύ τους στην περιοχή.
Η κ. Ματβιένκο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετέφερε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία έχει τη βούληση με κάθε τρόπο να υποστηρίξει τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις. Παράλληλα η Ρωσίδα αξιωματούχος που γνωρίζει καλά την εσωτερική πολιτική, αλλά και επιχειρηματική σκηνή, αφού έχει διατελέσει πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 90, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου συμμετοχής της Gazprom στη διαδικασία που θα ανοίξει για τη ΔΕΠΑ, αλλά ζήτησε, από την ελληνική πλευρά να πιέσει την Ε.Ε. ώστε να μην είναι «αυστηρή» με το ρωσικό κολοσσό σε θέματα λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Όμως το ενδιαφέρον των Ρώσων δε σταματά εκεί, καθώς η Βαλεντίνα Ματβιένκο, υπογράμμισε στον Αντώνη Σαμαρά το ισχυρό ενδιαφέρον της Μόσχας για την εξαγορά του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνδυαστικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιδείξει αντίστοιχη αγωνία για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και κατά τη διάρκεια του πρώτου διαγωνισμού και είχε υποδεχθεί τρεις φορές, μέσα σε ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου τον ισχυρό άντρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τη στιγμή μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη ένας διεθνής διαγωνισμός. Όταν η Ρώσοι έκαναν πίσω και δεν υπέβαλαν καν προσφορά για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση έκλεισε την μείζονα επικοινωνιακή κρίση, με τη μέθοδο της πρόσκλησης μιας άλλης μεγαλύτερης κρίσης. Έκλεισε την ΕΡΤ.
Επειδή όμως δεν έχουν απομείνει πολλοί μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί για κλείσιμο και επειδή η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση, αλλά μια φορά σπάει και δεν γυρίζει πίσω, καλό είναι, αυτοί που κάηκαν από τον χυλό, να φυσάνε και το γιαούρτι.