Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ο αισιόδοξος προϋπολογισμός της κυβέρνησης χωρίς το ΟΚ της τρόικα

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή, τον προϋπολογισμό για το 2015 στη Βουλή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα. Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι πολύ αισιόδοξες μιλώντας για 3% ρυθμό ανάπτυξης και περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Χωρίς να περιμένουν να λήξει η συμφωνία με την τρόικα, για την οποία ακόμη υπάρχει άγνοια σχετικά με το πότε θα μας κάνει την τιμή να έρθει στη χώρα τραβώντας το σχοινί ολοένα και περισσότερο, κατέθεσαν τον προϋπολογισμό για το 2015 στη Βουλή.

Η κυβέρνηση στέλνει προφανές πολιτικό μήνυμα ότι μπορεί να διαχειρίζεται τις αρμοδιότητές της ακόμη και χωρίς να της κρατά το χέρι η τρόικα, αλλά την ίδια στιγμή προτιμάει να καταθέσει τον προϋπολογισμό τώρα δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχει φως στο πότε προτίθεται να έρθει η τρόικα στην Ελλάδα, αφού και μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που κράτησε τέσσερεις ώρες η συζήτηση παραμένει στάσιμη.

Ο προϋπολογισμός είναι πολύ αισιόδοξος προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 3%, μείωση του δημόσιου χρέους στο 171% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 2,9%. Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που η ίδια η Γερμανία παλεύει να σταθεροποιηθεί πάνω από τα όρια της ύφεσης. Φυσικά ο ρυθμός ανάπτυξης ατνιστοιχεί και στα επίπεδα τα οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία της οποίας το ΑΕΠ έχει πέσει κατά ένα τέταρτο σε σχέση με την προ-κρίσης κατάσταση. Έτσι το 2,9% δεν είναι τόσο τρελό ποσοστό, παραμένει όμως υπεραισιόδοξο.

Κατανοητό βέβαια αυτό και υπό την έννοια ότι πρόκειται σχεδόν για προεκλογικό προϋπολογισμό ο οποίος και να διαψευστεί από την πραγματικότητα, όπως γίνεται συνήθως, θα το πάθει αργότερα, όταν στην κυβέρνηση μπορεί να βρίσκεται κάποιος άλλος. Ωστόσο, στην κυβέρνηση παίρνουν ένα σχετικό ρίσκο, οι προβλέψεις τους να πέσουν τελείως έξω σε περίπτωση μη- επίτευξης συμφωνίας εγκαίρως ενόψει του eurogroup, ή στην περίπτωση που αναγκαστεί η κυβέρνηση να δεχθεί τις περαιτέρω μειώσεις δημοσίων δαπανών που ζητάει η τρόικα.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων