Γράφει ο Ceteris Paribus
Ύστερα από το Eurogroup της Τετάρτης, ο Νίκος Ευαγγελάτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “τα χάλασε με τους δανειστές για μία λέξη”. Η… “προβοκατόρικη” αυτή λέξη ήταν το extension (παράταση) που παρεισέφρησε στο σχέδιο ανακοινωθέντος του Eurogroup. Οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει, ο κ. Σόιμπλε έφυγε πριν τη λήξη με την αίσθηση ότι είχε επέλθει συμφωνία, αλλά ο κ. Τσίπρας έβαλε “στοπ” την τελευταία στιγμή.
Αφού “τεστάρισε” ο ίδιος το κλίμα με τους εταίρους της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας δηλώνει τώρα αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία ως το Eurogroup της Δευτέρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης έθεσε το νέο στόχο: «Στόχος μας είναι τα τεχνικά κλιμάκια να καταλήξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μια συμφωνία που θα πάει τη Δευτέρα το μεσημέρι στο EuroWorkingGroup, και στη συνέχεια στο Eurogroup, και να έχουμε μια συμφωνία-γέφυρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι… διαβολικές λέξεις που ταλαιπωρούν τις δύο αντιπροσωπείες είναι οι extension ή extend (παράταση – παρατείνω), amend (τροποποίηση), conclude (ολοκλήρωση) – bridge (γέφυρα).
Πίσω από τις λέξεις βρίσκεται ένα κεφαλαιώδες και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα ζήτημα: αν η συμφωνία-“γέφυρα” θα είναι απλώς μεταβατικό χρηματοδοτικό σχήμα ή πρόγραμμα-γέφυρα. Επ’ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί ότι θα είναι πρόγραμμα-“γέφυρα”. Τι θα γεφυρώνει αυτή η “γέφυρα”; Το παλιό πρόγραμμα (δεύτερο μνημόνιο – mail Χαρδούβελη) και το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση έχει ήδη δεχτεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει συνέχεια και ότι η συμφωνία-“γέφυρα” θα εγγυάται αυτή τη συνέχεια.
Παράλληλα με αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί ότι θα συζητά με την τρόικα, η οποία όμως στο εξής θα λέγεται… EU institutions. Και ήδη η συζήτηση ανάμεσα στα τεχνικά κλμάκια των δύο πλευρών για την επεξεργασία της συμφωνίας-“γέφυρα” έχει ξεκινήσει πυρετωδώς – αλλά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα…
Μόνο ύστερα από τη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, της οποία το πλήρες πλαίσιο θα διαρρεύσει αναπόφευκτα, θα μάθουμε τι “πήρε” η κυβέρνηση για να κάνει αυτές τις μείζονες υποχωρήσεις. Και το μόνο που μπορεί να “πήρε”, είναι μια υπόσχεση για ελάφρυνση των βαρών μέσα από τη “χαλάρωση” της σχέσης μεταξύ πρωτογενούς πλεονάσματος και βαρών εξυπηρέτησης του χρέους (τοκοχρεολυσίων).
Όμως ακόμη κι έτσι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα. Διότι ο Βαρουφάκης, ο Δραγασάκης ή οποιοσδήποτε άλλος υπουργός έχουν την άνεση να “κρυφτούν” πίσω απ’ αυτόν, αυτός όμως θα φέρει την πολιτική ευθύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας “συμβολίζε” και “προσωποποιεί” τις προσδοκίες του κόσμου, αυτός θα έχει και την ευθύνη της διαφαινόμενης υποχώρησης.
Το “παιχνίδι με τις λέξεις” και το γεγονός ότι οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει στο κοινό ανακοινωθέν (παρόλο που διαψεύστηκε… υποχρεωτικά), αποδεικνύει ανάγλυφα ότι έφτασε η κρίσιμη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα. Η προσγείωση στο “ρεαλισμό” θα έχει πολύ πικρή γεύση γι’ αυτόν, θα είναι μια δοκιμασία για το πολιτικό του προφίλ.
Πίσω από τις λέξεις, λοιπόν, κρύβεται ο “Αλέξης”: το σύμβολο των αντι-μνημονιακών διαθέσεων και ελπίδων, της αντι-μνημονιακής υπερηφάνειας του 72% των δημοσκοπήσεων που τον προέτρεπε να συνεχίσει τη σκληρή διαπραγμάτευση, του 63% που έπαιρνε θέση υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης ακόμη και αν αυτό σήμαινε την έξοδο από το ευρώ.
Και καμία λέξη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα ενός μείζονος συμβιβασμού που θα προσγειώσει απότομα τις ελπίδες και θα πλήξει την υπερηφάνεια και τις διαθέσεις του 72% περί σκληρής διαπραγμάτευσης…