Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου εχθές το βράδυ και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το τελευταίο μέρος της ήταν αφιερωμένο σε αυτό που αποκαλούμε κοινώς «εθνικά θέματα».
Ο Νίκος Χατζηνικολάου ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει την εικόνα ενός κόμματος το οποίο δεν έβαζε ανέκαθεν στην ατζέντα του ψηλά τα εθνικά θέματα. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν το αρνήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό τελευταία έχει αλλάξει. Οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν όντως αξιοσημείωτες αφού προσπάθησε να διαλύσει όλες τις υποψίες των ψηφοφόρων για μια γενικότερη δυσκολία που έχει διαχρονικά παρουσιάσει η (ανανεωτική κυρίως) αριστερά στην υποστήριξη θέσεων για την εξωτερική πολιτική με πατριωτικό πρόσημο.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ξεκάθαρα για πατριωτικό μπλοκ στις εθνικές επιδιώξεις, διασαφηνίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «ένα πατριωτικό κόμμα από τη μία και ένα διεθνιστικό από την άλλη», αποδίδοντας το δεύτερο χαρακτηρισμό στην αντίληψη περί συνεργασίας των λαών.
Επί της ουσίας όμως τα όσα είπε σε καίρια ερωτήματα για το Κυπριακό, το Μακεδονικό αλλά ακόμη και το μεταναστευτικό δε θα άφηναν ασυγκίνητο ούτε το συντηρητικό ψηφοφόρο, σε βαθμό μάλιστα που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένες μειοψηφίες του κόμματος.
Στο Κυπριακό σημείωσε ότι για να προχωρήσουμε σε λύση θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι το σημερινό καθεστώς είναι το αποτέλεσμα μια ξένης και βίαιης εισβολής στο νησί της Κύπρου, ουσιαστικά τασσόμενος με την άποψη που θεωρεί ψευδοκράτος το σημερινό τουρκοκυπριακό μόρφωμα. Χρέωσε μάλιστα σε προηγούμενες κυβερνήσεις το γεγονός ότι δεν έχει γίνει συστηματική προσπάθεια καθορισμού της Ελληνικής ΑΟΖ μέσα από συμφωνίες που είναι πιο εφικτές, όπως με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, ή την Αλβανία.
Όσον αφορά το Μακεδονικό αναφέρθηκε σε σημαντικές ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του υπουργού εξωτερικών στο παρελθόν για το ναυάγιο της εφικτής τότε λύσης της σύνθετης ονομασίας. Κάτι που σήμερα η ελληνική πλευρά ζητάει όπως είπε, αλλά πλέον η πλευρά της ΠΓΔΜ δε δέχεται. Καλά βέβαια όλα αυτά αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις που στο παρελθόν έχει κάνει στέλεχος των Πρασίνων που σήμερα κατεβαίνει υποψήφιος στα πλαίσια της εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Πρασίνων.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες ήταν οι απαντήσεις του για το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η περίθαλψη των προσφύγων δεν είναι πρόβλημα που πηγάζει από τα σημερινά δύσκολα οικονομικά της χώρας. Και αυτό γιατί όπως ο ίδιος δήλωσε, «ακόμη και αν η χώρα δε βρισκόταν στην Ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται δε θα μπορούσε να αντέξει ένα κύμα εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία». Η μόνη λύση στο να σταματήσει να γίνεται η Ελλάδα «νεκροταφείο ψυχών» είναι η συνολική αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που σήμερα καταδικάζει τους εισερχόμενους στην ΕΕ από την Ελλάδα να παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ. Σε αυτό μάλιστα σημείωσε πως έχει διαφανεί και η συνεργασία των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη, με τις πολιτικές θέσεις της Λεπέν να δημιουργούν ουσιαστικά το πρόβλημα σε αυτή τη συνεννόηση, με τις οποίες μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ταυτίζεται. Ο στόχος που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον Τσίπρα είναι να επιτευχθεί μια εξισορρόπηση της ευθύνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στα σύνορά μας, δηλαδή τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.
Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά στα εθνικά ζητήματα έδειξε ένα πρόσωπο της αριστεράς που δεν είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν και που θα ικανοποιούσε ακόμη και ψηφοφόρους από συντηρητικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να μετακινείται ιδιαίτερα από τις πάγιες θέσεις του. Αυτό που άλλωστε έκανε και τη διαφορά ήταν όταν χαρακτήρισε το δημογραφικό «το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας» («σημαντικότερο και από το χρέος»), μία θέση που ακόμη και αν δεν εγείρει γενικά διαφωνίες, έχουμε παραδοσιακά συνδέσει με πολιτικούς από τον πατριωτικό χώρο, κάνοντας έτσι σαφή την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει κόσμο από όλο το φάσμα του συνταγματικού τόξου.