Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Καυτός μήνας για την Κυβέρνηση ο Οκτώβριος με την σκέψη όλων στο Μαξίμου να είναι τόσο στην γρήγορη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων, όσο και στην διευθέτηση του χρέους.
Πολλώ δε μάλλον το επιτελείο του Α.Τσίπρα προσανατολίζεται αυτήν την ώρα στην αναζήτηση πειθαρχίας εντός της κοινοβουλευτικής-κομματικής γραμμής με απώτερο σκοπό να μην υπάρξουν διαρροές κατά την υιοθέτηση των μέτρων, κάτι το οποίο όπως διαμηνύουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην προσπάθεια που γίνεται για την τελική αποσαφήνιση του Χρέους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι τριγμοί εντός της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Σύριζα-Ανέλ ξεκίνησαν με τις δηλώσεις Νικολόπουλου που στην παρούσα φάση δεν προτίθεται να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους. Επιπλέον πολλά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σίγουρα ενδέχεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Ένα από αυτά δόθηκε με έδρα το Περού και την συνάντηση που είχε ο κ.Τσακαλώτος τόσο με την Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον Επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Κύριος λόγος διενέργειας των συναντήσεων ήταν να συζητηθεί τετ ατετ το ζήτημα του χρέους και οι κινήσεις στρατηγικού περιεχομένου των δυο πλευρών.
Η πολιτική ναι μια σκακιέρα επιλογών που στο τέλος είτε νικάς είτε χάνεις, και αυτό το γνωρίζουν οι Αμερικάνοι και για αυτό φρόντισαν να κάνουν πρώτοι κίνηση με την τροφοδότηση δημοσιευμάτων σχετικά με έλλειμμα 400 εκατομμύριων στο ΓΛΚ που προκύπτει απο τις δυσοίονες προβλέψει για ύφεση 0,50% αντί του 0,25% που αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση και που σύμφωνα με το ταμείο απαιτούν νέα επιπρόσθετα μέτρα. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος για ποιο λόγο γίνονται ολα αυτά. Πολύ πιθανόν σύμφωνα με αρκετούς το ταμείο να θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα του καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε α) θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και β) θέλει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο πρόγραμμα με όρους όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εκθέσεις του.
Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δείχνει την προτίμηση του στο να συμμετέχει στο πρόγραμμα το Δ.Ν.Τ, απόδεχόμενος και αυτός με την σειρά του ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος αλλά προσπαθώντας να μην επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα εκτός απο αυτά που εχει συμφωνήσει καθώς ηδη εχει αναλάβει τεράστιο πολιτικό κόστος αλλά και έχει υποσχεθεί τήρηση μόνο αυτων που ο ίδιος εχει διαπραγματευτεί το καλοκαίρι.
Αναμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποδειχθεί εάν οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης η όχι. Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση είναι ότι εξ Αμερικής πλευράς θεωρούν πως για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της πρέπει να συμβούν τα εξής:
1) Κούρεμα και Μείωση των επιτοκίων για τις οφειλές που θα μείνουν.
2) Παράταση αποπληρωμής των Ελληνικών οφειλών( με χαμηλό και σταθερό επιτόκιο)