Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ ξεκίνησε την πρώτη του ασιατική περιοδεία αυτή την εβδομάδα με αφετηρία την Ιαπωνία αλλά και με μια αυστηρή προειδοποίηση ενάντια στην στρατικοποίηση μιας σειράς εδαφών σε μια περιοχή όπου η Κίνα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με διάφορες χώρες στην Ανατολική και τη Νότια θάλασσα.
Η επίσκεψη του Κάρτερ στην Ιαπωνία συμπίπτει με την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ επί των εγγειοβελτιωτικών έργων της Κίνας στο αρχιπέλαγος του Σπράτλι της επίμαχης Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο έχει αλληλοσυγκρουόμενες διεκδικήσεις με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ. Επιπλέον, το Τόκιο και το Πεκίνο έχουν μια ξεχωριστή αντιπαράθεση για τις υπό ιαπωνικό έλεγχο νησίδες στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Παράλληλα, οι στρατοί των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις αυτό το μήνα κοντά στο Σπράτλι.
Ερωτηθείς εάν οι ασκήσεις με τη συνεργασία των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων είναι μια απάντηση στις κινήσεις της Κίνας, ο Κάρτερ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Μανίλα έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επιδίωξης να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο status quo με τη βία και ότι τα εκεί εδάφη δεν θα αποτελέσουν στρατιωτικοποιημένη ζώνη.
«Τηρούμε μια ισχυρή στάση ενάντια στην στρατικοποίηση των εν λόγω διαφορών,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του, τον Υπουργό Άμυνας Νακατάμι.
Οι κινεζικές εγγειοβελτιωτικές εργασίες έχουν προχωρήσει σε έξι υφάλους στο Σπάρτλι, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες φωτογραφίες από δορυφόρο αλλά και αξιωματούχους των Φιλιππίνων.
Ενώ τα νέα νησιά δεν θα ανατρέψουν την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή, οι Κινέζοι εργάτες κατασκευάζουν λιμάνια και αποθήκες καυσίμων, καθώς και, ενδεχομένως, δύο αεροδιαδρόμους, που οι ειδικοί έχουν πει ότι θα επιτρέψουν στο Πεκίνο να προβάλει την ισχύ του βαθιά στη θάλασσα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ο διοικητής του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό, Χάρυ Χάρις, ανέφερε σε ένα αυστραλιανό think tank την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα χρησιμοποιεί εκσκαφείς και μπουλντόζες για να δημιουργήσει ένα «μεγάλο τείχος άμμου» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος από τις δυνητικά πλούσιες ενεργειακά θαλάσσιες γραμμές, μέσω των οποίων 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τομέα της ναυτιλίας διακινούνται κάθε χρόνο. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν έχουν επίσης αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις στην περιοχή.
Πηγή
Reuters