Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας προεκλογικής δυστυχώς συνέντευξης του Πρωθυπουργού μας, και πιο συγκεκριμένα στην ΕΡΤ όπου επανειλημμένα διαπίστωσα ότι υπάρχει έλλειψης βαθύτατης κατανόησης πολλών πολιτικών συσχετισμών αλλά και κανονικοτήτων εκ μέρους του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο να μπορεί και να έχει το ηθικό αν θέλετε σθένος και κουράγιο να παραδεχθεί δημόσια και με στόμφο πως έχει κάνει κάποιο λάθος. Να πει βρε αδερφέ μου πως έκανα λάθος ότι είπα δηλαδή αν όχι ηθελημένα, ψέμματα για να κερδίσω την εμπιστοσύνη σας πράγμα που όπως αποδείχθηκε , αλλά έστω για να δικαιολογήσω την αισιοδοξία μου ότι θα μπορούσα να αλλάξω όλη την Ευρώπη (sic). Τότε θα τον παραδεχόμουν, τότε μόνο θα τον ονόμαζα ηγέτη, διότι ένας ηγέτης δεν οραματίζεται μόνο , αλλά συμβιβάζεται (όπως επίπονα έγινε δηλαδή) αλλά πολύ περισσότερο αναγνωρίζει το λάθος του όταν αυτό συμβεί, προσπαθώντας να μην το επιδιώκει μελλοντικά και αποδειχθεί ξανά πως αιθαιροβατεί.
Στα της συνεντεύξεως τώρα , και αυτό που μου έκανε ακόμη πιο τρομερή εντύπωση από τα προαναφερόμενα, ειναι το γεγονός πως σε μια πλειάδα ερωτημάτων ο Πρωθυπουργός έδειξε να αγνοεί στοιχειώδη αποτελέσματα .
Αρχικά έκρινε ως «επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση» δεν ξέρω σε ποιο οικονομικό χρηματιστήριο ζει ο κ Α.Τσίπρας αλλα στο ελληνικό και στα διεθνή η ανακεφαλαιοποίηση υποδαύλισε την εγχώρια πιστωτική και αποθεματική αξία των τραπεζών εξαφανίζοντας εν μία νυκτί ολόκληρα δισεκατομμύρια.
Επιπλέον, αναφέρθηκε συην προσφυγική κρίση λέγοντας πως έχει αλλάξει ολόκληρη την πολιτική ατζέντα, δίχως να αναφερθεί ούτε στο ελάχιστο στην ανεξήγητη και χωρίς ουσία ενέργεια της κα.Χροστοδουλοπούλου που ως Υπουργός προέβη στην έκδοση άδειας παραμονής για 6 μήνες σε οποιονδήποτε την ζητούσε. Ακόμη δεν δίστασε να τονίσει πως η χώρα έχει συμμαχίες. Ωραία η χώρα έχει συμμαχίες, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις αυτές που θα έπρεπε θα τόνιζα εγώ (μην χρονοτριβούμε με την πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι για έξοδο από Σένγκεν κλπ)
Και για να μπούμε και λίγο στα πιο επίκαιρα ζητήματα της επικαιρότητας, ο Πρωθυπουργός φάνηκε να υπέπεσε σε ένα ακόμη σφάλμα . Αρχικά φάνηκε ανοιχτός στην συναίνεση σε μεγάλα ζητήματα όχι απαραίτητα κοινοβουλευτική αλλά μείζονος εθνικού διαλόγου λέγοντας πως νιώθει ασφαλής με τους 153 και από την άλλη τόνισε πως για κάποια μακροπρόθεσμα πράγματα η κοινοβουλευτική συμπόρευση σε ψηφοφορίες αλλα όχι σε κυβερνητικό επίπεδο είναι επιθυμητή.
Εν κατακλείδι οφείλει να μας ενημερώσει ο Πρωθυπουργός ξεκάθαρα και απερίφραστα για το τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, διότι οι καιροί ειναι δύσκολοι και το πολιτικό κόστος ακόμη δυσκολότερο , όποτε εάν έχει στο μυαλό του μια λαιτ κοινοβουλευτική συναίνεση των φορολογικών μέτρων οπου ο ίδιος έχει διαπραγματευτεί και φέρει ως συμφωνία τότε αυτό είναι κάτι όπου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν μα γνωρίσουν.