Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο Λονδίνο για την επίσημη έγκριση του Πλαισίου Ουίνδσορ

Ο Υπουργός Εξωτερικών υποδέχτηκε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικύρωση της νέας συμφωνίας εμπορίου μετά το Brexit. Ο Τζέιμς Κλέβερλι και ο Μάρος Σέφκοβιτς θα συμπροεδρεύσουν σε 2 συναντήσεις για την επίσημη έγκριση του πλαισίου Ουίνδσορ και θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΒ-ΕΕ για το εμπόριο, την ενέργεια και την ασφάλεια.

Οι σημερινές συνεδριάσεις ακολουθούν την επιτυχή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Stormont Brake (Φρένο Στόρμοντ), το οποίο δίνει στην αποκεντρωμένη Βουλή του Μπέλφαστ ισχυρό ρόλο για το εάν θα πρέπει να ισχύουν νέοι κανόνες για τα αγαθά στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το πλαίσιο Ουίνδσορ θεωρείται η καλύτερη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία διασφαλίζει την ομαλή ροή του εσωτερικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ένωση παρά την αντίθεση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP). Η ΕΕ συμφώνησε επίσης επίσημα στα βασικά στοιχεία του πλαισίου του Ουίνδσορ κατά την διάρκεια ενός Συμβουλίου της ΕΕ την Τρίτη (21/3).

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε: “Με την επίσημη έγκριση του πλαισίου Ουίνδσορ, τηρούμε την δέσμευση μας να παρέχουμε σταθερότητα και βεβαιότητα στην Βόρεια Ιρλανδία. Το Πλαίσιο είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, προστατεύοντας τη θέση της στην Ένωση και προστατεύοντας τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (Μεγάλη Παρασκευή). Προσβλέπω σε περαιτέρω αποτελεσματική συνεργασία με την ΕΕ σε βασικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια και η ενέργεια.” Μόλις η Μικτή Επιτροπή εγκρίνει επίσημα το Πλαίσιο Ουίνδσορ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσει την εφαρμογή του.

Τη Μικτή Επιτροπή θα ακολουθήσει ένα Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης, υπό την προεδρία επίσης των Κλέβερλι και Σέφκοβιτς, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή και την ερμηνεία της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας. Το Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης θα καλύψει την ευρύτερη συνεργασία ΗΒ-ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως η πρόσβαση του ΗΒ στα επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, η ενέργεια, το εμπόριο και η ασφάλεια.

Οι δύο άντρες θα χαιρετίσουν επίσης μια συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το PEACE PLUS, το νέο πρόγραμμα διασυνοριακής και κοινής διαχείρισης που θα προάγει την ειρήνη και την ευημερία στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Παραμεθόριο περιοχή της Ιρλανδίας. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνάψει σήμερα μια χρηματοδοτική συνθήκη στο κοινοβούλιο που θα επιτρέψει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο πριν από την έναρξη ισχύος της.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων