Με προετοιμασίες που αρμόζουν σε υπήκοο, και αξιωματούχο της Ε.Ε υποδέχθηκε σύσσωμη η Ελληνική Κυβέρνηση τον Αντιπρόεδρο της Κομισσιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την άφιξη του στην Αθήνα για την διερεύνηση εκ μέρους της Επιτροπής της πορείας υλοποίησης των μέτρων του Τρίτου Προγράμματος Στήριξης προς την Ελλάδα γνωστό και ως ΜνημόνιοΙΙΙ.
Από ότι όλοι αντιληφθήκαμε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκαν μόνο τα ”καυτά” ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτά. Και φυσικά αναφέρομαι για την άλλοτε υπόγεια και άλλωτε πιο φανερή διάσταση απόψεων μεταξύ των ”σκληρών” χωρών του Βορρά και ίσως του μοναδικού οικονομικού οργάνου-συμμάχου μας στην Ευρώπη, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μήλον της έριδος, και αιτία της σφοδρής αντιπαράθεσης, αποτελεί όπως είναι φυσικό η διαδικασία της ”Ανακεφαλαιοποίησης” των Ελληνικών Τραπεζών, που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από ειδικούς και μή ως εντόνως προβληματική και δυσλειτουργική συνάμα.
Σύμφωνα με μια πιο απλή ανάγνωση, απλουστευτικού χαρακτήρα, πολλοί είναι οι ψίθυροι που ακούγονται σχετικά με μια ”άτυπη” ρελάνς εκ μέρους της Γερμανίας εναντίον του Ντράγκι για το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει προωθήσει τα τελευταία δύο χρόνια,παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου.
Εν ολίγοις ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις άφησε να εννοηθεί με τις δηλώσεις του πως <<Πρώτα θα τελειώσει η αξιολόγηση και μετά θα γίνει η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών>> Αυτό βέβαια δεν ήχησε καλά στα αυτιά των Ελλήνων αξιωματούχων καθώς περίμεναν μια πιο διπλωματική και διαλλακτική γλώσσα από τον πρώην Λετονό Πρωθυπουργό, ο οποίος για να λέμε και την αλήθεια, αν δεν υπήρχαν τόσο λεπτές ισορροπίες θα αναφωνούσε κάλλιστα πως η ”απειλή του κουρέματος καταθέσεων” σας περιμένει στην γωνία.
Και μεταξύ μας θα είχε και δίκιο, αφού η κακή διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προ διμήνου μας έφερε με μια εξίσου κακή νομοθετική ρύθμιση ψηφισμένη μάλιστα και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που σε μέσες άκρες νομιμοποιεί το κούρεμα καταθέσεων( σε περίπτωση μη ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών) από την 1/1/16.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει την ”έντιμη” και ”αξιοπρεπής” διαπραγμάτευση ήσυχη εκεί που βρίσκεται στον κάδο της Ιστορίας( αποδείχθηκε και νομοθετικά με το Μνημόνιο που ψήφισε η ίδια πως ούτε ανώδυνη είναι,ούτε έντιμη) και να στρέψει την προσοχή της σε δύο πράγματα:
α) στο να βρει Ισοδύναμα Μέτρα σε περίπτωση που δεν επιθυμεί τις δημοσιονομικές προσαρμογές που έρχονται από Βρυξέλλες ή β) να αποδεχθεί αυτά που η ίδια ψήφισε σε συνεννόηση με τους Θεσμούς και να προτείνει κάποιες δικές της τροποποιήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Άλλη λύση δεν υπάρχει, και νομίζω πως δεν χρειάζεται να φθάσουμε πάλι παρά πέντε για να νιώσουμε με σκληρό πάλι τρόπο πως η καχυποψία και αφερεγγυότητα στο τέλος πληρώνονται εις διπλούν.
Τώρα πολλοί θα διερωτόνται για ποιο λόγο η ”κακή” Γερμανία να θέλει να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και μετέπειτα να πέσει το φρέσκο χρήμα, θα τους απαντήσω με το πολύ απλό σκεπτικό πως, ”πολύ απλά σύντροφοι, και χωρίς να σας κουράσω θέλουν να γίνει η αξιολόγηση και μετέπειτα να δοθούν τα δις, επειδή δεν μας ”ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ”. Θεωρούν πως αν διαχωριστεί η Αξιολόγηση από την Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών , η Ελληνική Κυβέρνηση, θα τα ”φορτώσει στον κόκορα”, και θα καθυστερήσουν σε μεγάλο βαθμό όλες οι μεταρρυθμίσεις φωτιά που προβλέπει η Συμφωνία.
Για να παίξω και λίγο τον συνήγορο του Διαβόλου, θεωρώ πως δεν πρέπει να περάσει στο ”ντούκου” η στάση του Ντράγκι ο οποίος εκτιμά ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος, λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση που αφήνει εμφατικά να φανεί ότι θα υπάρξουν , πόλλώ δε μάλλον να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα του ”κουρέματος των καταθέσεων”, που θα αποτελέσει σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ την καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η είδηση πως η διαμάχη που ενδελεχώς αναφέρουμε καθ’όλη την διάρκεια του άρθρου-ρεπορτάζ, αναμένεται να ενισχυθεί κατά την διάρκεια του Σ/Κ, όπου θα έχουμε και την πρώτη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ”Stress Tests”, και σύμφωνα με τις προβλέψεις μου μέσα στην όλη ”φούσκα” θα προστεθεί και το φλέγον ζήτημα των ”Κόκκικων δανείων”.