Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο «απρόβλεπτος» Τράμπ φέρνει πιο κοντά Βρυξέλλες και Πεκίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα επιχειρήσουν το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, να συσφίξουν τις σχέσεις τους λόγω των ανησυχιών που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το κλίμα και το εμπόριο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθούν τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ με την ελπίδα να εμβαθύνουν σε κοινές θέσεις, παρά τις επίμονες διαφωνίες αναφορικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις ελεύθερες συναλλαγές.
Αυτή η σύνοδος κορυφής αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί «να υπολογίζει πλήρως» στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ως συμμάχους και εξέφρασε την επιθυμία οι Ευρωπαίοι να αγωνιστούν για «το δικό τους μέλλον» και να πάρουν «τη μοίρα τους στα χέρια τους».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την επομένη μιας συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), κατά την οποία η ενότητα των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη έσπασε μπροστά σ’ έναν Ντόναλντ Τραμπ που αρνιόταν να δεσμευθεί υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μέσα σ’ αυτό το ευαίσθητο πλαίσιο, το Πεκίνο –πρώτος παγκοσμίως ρυπαντής με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου– και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εκδώσουν μια κοινή δήλωση εκφράζοντας τη σταθερή υποστήριξή στους στη συμφωνία αυτή.
Κάποια πρόοδος ελπίζεται ότι θα υπάρξει επίσης όσον αφορά τη συμφωνία επενδύσεων, η διαπραγμάτευση της οποίας γίνεται από το 2013 μεταξύ των δύο οικονομικών δυνάμεων και τώρα ολοκληρώνεται ο 13ος γύρος διαπραγματεύσεων.
«Παραμένουν διαφορές», παραδέχεται ο Λι Σενγκάνγκ, του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, όμως «η θέση της Κίνας είναι σαφής: ‘Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα αυτή η συμφωνία’».
Για τον Ματς Χάρμπορν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου «μια επιτάχυνση» των συνομιλιών «θα έδειχνε πως η Κίνα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα» αυτή τη διαπραγμάτευση.
«Θα θέλαμε οι επιχειρήσεις μας να έχουν την ίδια πρόσβαση στην κινεζική αγορά που έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων