Μετά τις χώρες του Κόλπου και τις Μαλδίβες, στη λίστα αυτών που διακόπτουν τις σχέσεις με το Κατάρ έρχονται να προσθεθούν και η Υεμένη, η Λιβύη και ο Μαυρίκιος. Οι μικρές αυτές χώρες επέλεξαν να εναντιωθούν στην πολιτική που έχει ακολουθήσει το Κατάρ, το οποίο αποκλείσθηκε επίσης από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό, που αποτελείται από τη Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οποίος πολεμά τους Χούτι, φιλοϊρανούς αντάρτες στην Υεμένη.
Η τελευταία ανοιχτή κρίση που έλαβε χώρα στην περιοχή, ήταν το 2014, όταν 3 χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ( Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Η.Α.Ε.) ανακάλεσαν τους τότε πρεσβευτές τους στη Ντόχα ώστε με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρυθούν για την υποστήριξη του Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., στο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία πριν λίγες μέρες, είχε ζητήσει από τις μουσουλμανικές χώρες να σταθούν ενωμένες εναντίον του Ιράν και να κινητοποιηθούν εναντίον του εξτρεμισμού στην περιοχή τους.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ έκλεισε μια μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία αξίας 110 δισεκατομμυρίων, εγκαινίασε ένα Ινστιτούτο κατά του εξτρεμισμού στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Ριάντ. Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε μία συμφωνία με μελλοντικό χαρακτήρα, η οποία έχει χαρακτήρα κυρίως στρατηγικό και στόχο την οικονομική και αμυντική ενίσχυση ανάμεσα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και των Η.Π.Α.
Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αμερικανών αξιωματούχων
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, με δηλώσεις που έκανε, προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και υποστήριξε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και οπουδήποτε αλλού, δε θα επηρεαστούν από όσα συμβαίνουν.
Ταυτόχρονα, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανική κυβέρνησης επεσήμανε ότι η πρόθεση της Ουάσινγκτον δε σχετίζεται με μία “μόνιμη ρίξη” μεταξύ των χωρών της περιοχής του Περσικού Κόλπου.
Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: “Αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά του Κατάρ είναι, σε πολλούς τομείς, αρκετά ανησυχιτική, όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο, αλλά και προς τις Η.Π.Α. Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση”.
Οι “χάκερ”, οι ψευδείς δηλώσεις του εμίρη Αλ Θανί και οι αντιδράσεις
Όσο οι εξελίξεις κινούνται με ρυθμούς ταχέους, την ίδια ώρα, οι Αρχές του Κατάρ δήλωσαν πως έπεσαν θύματα “χάκερ”, οι οποίοι δημοσίευσαν στον ιστότοπο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων QNA, “ψευδείς δηλώσεις” που αποδόθηκαν στον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.
Οι δηλώσεις αυτές είχαν αντιβατικό όσον αφορά στην περιφερειακή συναίνεση σε πολλά ζητήματα μεγάλης ευαισθησίας, κυρίως σχετικά με το Ιράν, το οποίο, σε αυτές τις δηλώσεις, αναφέρεται ως ένας στρατηγικός σύμμαχος, ενώ στην πραγματικότητα κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι ενεργός σύμμαχος της τρομοκρατίας. Επίσης, οι “ψευδείς δηλώσεις” περιείχαν κάποια αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις Τραμπ και Κατάρ, που είναι κατ’επέκταση στενός σύμμαχος με τις Η.Π.Α.
Οι δημοσιεύσεις αυτές, ψευδείς ή μη, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στους Άραβες γείτονες του Περσικού Κόλπου, οι οποίοι θεώρησαν σωστό να μπλοκάρουν όλα τα ΜΜΕ που έχουν ως έδρα το Κατάρ. Ακόμα και το δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera δε γλύτωσε το μπλοκάρισμα, αφού φιλοξενεί ανοιχτές συζητήσεις για την πολιτική και τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις φιλοϊσλαμιστικές θέσεις της Ντόχα.
Σε “καραντίνα” το Κατάρ σε θάλασσα και αέρα
Οι υπόλοιπες χώρες του Περσικού Κόλπου επιχειρούν να αποκλείσουν το Κατάρ από όλες τις πλευρές. Εκτός από τον αποκλεισμό της Qatar Airways από το να χρησιμοποιεί τον εναέριο τους χώρο, επιθυμούν και τον αποκλεισμό των πλοίων του εμιράτου, ώστε να μην περνούν από την αιγιαλίτιδά τους ζώνη.
Με αυτά τα δεδομένα οι αεροπορικές εταιρίες Etihad, Fly Dubai, Saudia, Gulf Air και Emirates διέκοψαν τις πτήσεις από και προς το Κατάρ. με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες διεθνών πτήσεων να έχουν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο της Ντόχα.
Ο οικονομικός αποκλεισμός και η πιθανή κρίση
Στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάποιες εμπορικές τράπεζες καθυστερούν τις συναλλαγές με τράπεζες του Κατάρ μέχρι να λάβουν κάποιες κατευθεντύριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους όσον αφορά τον τρόπο συναλλαγής τους με το Κατάρ. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters στον τραπεζικό τομέα, οι τράπεζές σε αυτές τις χώρες θα σταματήσουν τη συνεργασία με τις τράπεζες του Κατάρ.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προσθεθεί το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα των Η.Α.Ε. ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.
Κάτι που θα μπορούσε να “τρομάζει” το κρατίδιο του Κατάρ είναι ότι έχει καταφύγει στη διεθνή αγορά για χρηματοδότηση των τεράστιων έργων υποδομής για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και όσο αυτή η διπλωματική κρίση συνεχίζεται, ελοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του ασφάλιστρου κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα, το οποίο υποχρεωτικά θα οδηγήσει το Κατάρ να δανείζεται με υψηλότερο επιτόκιο.
Πρόβλημα στην τροφοδοσία και υπαρκτή λύση
Εφόσον το Κατάρ αποτελεί μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ανάγκη στην ανταλλαγή αγαθών, ο θαλάσσιος και εναέριος αποκλεισμός που έχει δεχθεί, είναι λογικό να δημιουργήσει τέραστια προβήματα στην τροφοδοσία του κρατιδίου. Ακόμα και για ένα κράτος τόσο πλούσιο όσο το Κατάρ, η τροφοδοσία του με φάρμακα, τρόφιμα και άλλες είδη πρώτων υλών και αναγκών μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβή.
Παρόλα αυτά, αν δεν εφαρμοστεί ένας ολοκληρωτικός αποκλεισμός από τις χώρες του Κόλπου, υπάρχει λύση για το Κατάρ, το οποίο θα καταφύγει στο Ιράν, ώστε όχι μόνο τα πελώρια καράβια που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο να χρησιμοποιούν τα χωρικά ύδατα του Ιράν και του Ομάν για να φεύγουν από τον Περσικό Κόλπο, αλλά και τα αεροσκάφη της Qatar Airways να χρησιμοποιούν τον ιρανικό εναέριο χώρο.