Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

H 40στή ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, θα διαρκέσει από τις 10 ως τις 20 Ιουλίου.

Η χώρα μας θα συμμετέχει στη σύνοδο με θετική εισήγηση που θα οδηγήσει πιθανότατα στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού. Το ελληνικό αίτημα που αφορά στο χώρο των Φιλίππων θα εξεταστεί στις 15 Ιουλίου.

Η Εθνική Συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ελλάδας στην UNESCO, Ευγενία Γερούση τόνισε τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και για τη σημασία της διεθνούς αναγνώρισής του από την Unesco.

«Θεωρούμε ότι είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα γιατί υπάρχει θετική εισήγηση από το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο που έκανε την αξιολόγηση, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), έχοντας περάσει μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η κ. Γερούση.

HTML tutorial

Αλλά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων θεωρείται ισχυρή. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποψηφιότητα ενός μνημείου είναι η οικουμενική αξία του, δηλαδή η απόδειξη ότι το αγαθό που προτείνεται για εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συνέβαλε στην ιστορία ή στην αρχιτεκτονική μιας γενικότερης περιοχής και όχι μόνο μίας χώρας. Στη δική μας περίπτωση, η παρουσία του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος κάνει στους Φιλίππους το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους κήρυγμα και βαπτίζει την πρώτη χριστιανή στην Ευρώπη, τη Λυδία, θεωρείται επαρκές γεγονός για την οικουμενική αξία του χώρου.

Στην περίπτωση των Φιλίππων ωστόσο, συντρέχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους η ανάδειξή του από την Unesco πρέπει να υποστηριχτεί, όπως η ύπαρξη σημαντικότατων αρχιτεκτονημάτων, κυρίως παλαιοχριστιανικών μνημείων, που έχουν επιρροές από την αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης και τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν επηρεάσει άλλα σπουδαία μνημεία. Επίσης, εδώ βρίσκεται η πρώτη μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο, το Οκτάγωνο, με ιδιότυπο αρχιτεκτονικό ρυθμό» επισημαίνει η κ. Γερούση.

Σύμφωνα με το ICOMOS, οι Φίλιπποι αποτελούν εξέχουσα μαρτυρία για την εμφάνιση του χριστιανισμού στην Ευρώπη: Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ τα χριστιανικά μνημεία των Φιλίππων έχουν προσκυνηματικό χαρακτήρα, παράδοση που διατηρείται ως τις μέρες μας. Το δεύτερο κριτήριο, που εκπληρώνεται, κάνει λόγο για τα μνημεία των Φιλίππων, τα οποία αποτελούν εξέχοντα παραδείγματα ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής: Το φόρουμ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάλογου δημόσιου χώρου στις ανατολικές ρωμαϊκές επαρχίες, οι δε Φίλιπποι διαθέτουν εξαιρετικά παραδείγματα πρώιμων αρχιτεκτονικών τύπων, όπως το Οκτάγωνο, η εγγεγραμμένη Βασιλική και η Βασιλική με τρούλο, ενώ η Εγνατία οδός, η πιο σημαντική ίσως στρατιωτική–εμπορική οδός της αρχαιότητας, σώζεται σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Τέλος, η κα Γερούση τονίζει την πολύ σημαντική συμβολή του δήμου Καβάλας για την επιτυχή περάτωση της υποψηφιότητας, καθώς και όλων των τοπικών φορέων. «Η UNESCO θέλει να ξέρει κατά πόσο αυτός ο χώρος είναι ‘ζωντανός’, ποιες εκδηλώσεις γίνονται, ποιοι άλλοι σύλλογοι της περιοχής ενδιαφέρονται. Στους Φιλίππους, μεταξύ άλλων, υπάρχει περιβαλλοντικός σύλλογος, ενώ κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων