Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ο Άσαντ αντεπιτίθεται στη συμμαχία: Η Δύση παρέχει όπλα και χρήματα στους τζιχαντιστές

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μετά τα δημοσιεύματα για τις πιέσεις των ΗΠΑ, προκειμένου να μην δεχθεί η Ελλάδα και η Βουλγαρία να παρέχουν βάσεις στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις προκειμένου να επιχειρήσουν προς το Συριακό έδαφος με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και τα σημερινά για την έκκληση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία να συνεργαστεί με τη συμμαχία και να μην επιχειρεί αυτόνομα στο Συριακό έδαφος έρχεται δήλωση βόμβα του Προέδρου της Συρίας Άσαντ.

Η Δαμασκός έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως η Δύση παρέχει πλήρη στήριξη στις εξτρεμιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Συρία, δήλωσε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Μιλώντας σε ρώσικα μέσα ενημέρωσης σημείωσε ότι «Είναι πραγματικότητα πως η Δύση στηρίζει τους Τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα, του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα, καθώς γνωρίζουμε πως και η Τουρκία στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και το μέτωπο Αλ Νούσρα, παρέχοντας όπλα, χρήματα και εθελοντές μαχητές».

Τονίζει μάλιστα το γεγονός των στενών σχέσεων Δύσης και Τουρκίας και αποκλείει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να μην είχε γίνει κατόπιν διαβουλεύσεων και να μην είχε εξασφαλίσει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων «συμμάχων» της Δύσης. «Το μέτωπο Αλ Νούσρα και το ISIS έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη στην περιοχή, διότι λειτουργούν κάτω από την κάλυψη των Δυτικών. Τα δυτικά κράτη ανέκαθεν πίστευαν πως η τρομοκρατία είναι ένα γερό χαρτί που μπορούν να τραβήξουν και να παίξουν το παιχνίδι τους» δήλωσε ο ίδιος.

Είναι γεγονός ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση αφού οι ευκολίες – αν μη τι άλλο – που παρείχε ο Ερντογάν στο Ισλαμικό Κράτος κάποια στιγμή είχαν προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά θα ήταν μάλλον δύσκολο οι ΗΠΑ να αρνηθούν το σύνολο των κατηγοριών του Άσαντ αν λάβουμε υπόψιν μας όλη την περίοδο του Συριακού εμφυλίου και το ρόλο των δυτικών δυνάμεων σε αυτόν. Για μία πολύ ενδιαφέρουσα και νηφάλια ματιά στα παραπάνω, δείτε τη συνέντευξη που είχε δώσει στο RP τούρκος δημοσιογράφος, λίγο αφού η Τουρκία κύρηξε τον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων