Μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια η Ινδία και η Κίνα θα καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ της διεθνούς οικονομικής επέκτασης, ενώ στις δέκα χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν θα υπάρχει καμία ευρωπαϊκή. Η Ε.Ε. αναμένεται ότι θα αντιστοιχεί μόλις στο 5,7% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τις εκτιμήσεις αυτές κάνουν οι Financial Times που θεωρούν δεδομένη την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος της Ασίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης προβλέπει ότι από το 2018 το ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής που θα αντιστοιχεί στις αναδυόμενες οικονομίες θα ενισχυθεί στο 55%.
Ήδη το 2013, για πρώτη φορά, οι αναδυόμενες οικονομίες θα παραγάγουν την πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στον πλανήτη. Αν και το βιοτικό επίπεδο είναι πέντε φορές υψηλότερο στις προηγμένες οικονομίες, από τη δεκαετία του 1990 το κενό μειώνεται ταχύτατα.
Η βιομηχανική επανάσταση στην Κίνα έχει 1.000 φορές μεγαλύτερη δυναμική από ότι εκείνη της Βρετανίας τον 18ο αιώνα. Το 2025 η ΕΕ θα αντιστοιχεί στο 5,7% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο Jim O’Neil, πρώην κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, επισημαίνει ότι ετήσια ανάπτυξη 8% στην Κίνα είναι εξίσου σημαντική με ανάπτυξη 4% στις ΗΠΑ. Το 1980, η ανάπτυξη 10% στην Κίνα ήταν λιγότερο σημαντική από ανάπτυξη 1% στις ΗΠΑ.
Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δυναμικής στην Ασία που έχει γίνει εμφανής πριν από την κρίση του 2008-09, αλλάζει και τους πολιτικούς συσχετισμούς και αυτό μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συνειδητοποιήσει και γι΄ αυτό επιχειρεί να αναδιατάξει με ήπιο τρόπο τη Δύση πριν βρεθεί να κυνηγάει την ουρά της…