Η δήλωση σοκ του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ, σύμφωνα με την οποία «η διαδικασία της ανάκαμψης θα πάρει μία-δύο δεκαετίες» για την Ελλάδα, είναι προκλητική. Πρώτον, γιατί το «μία-δύο δεκαετίες» είναι επιστημονικά, οικονομικά και πολιτικά απαράδεκτο. Δεύτερον, γιατί εμπεριέχει την πρόκληση «από σας εξαρτάται, αν θα είναι μία ή δύο δεκαετίες». Τρίτον, γιατί είναι ανιστόρητη, με την έννοια ότι προβλέψεις για μία ή δύο δεκαετίες μπροστά είναι επιεικώς γραφικές. Τέταρτον, γιατί αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα που αντιδρά στις καταστάσεις και επιβάλλεται. Πέμπτον, γιατί αγνοεί το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων.
Θα μπορούσε βεβαίως να ρωτήσει ο ατάλαντος κ. Χόγερ «και πού είναι το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων;». Αν αποτολμούσε μια τέτοια ερώτηση, η απάντηση που θα μπορούσε να του δοθεί είναι η εξής: «Η αγωνιστικότητα των Ελλήνων έχει εκδηλωθεί με την εντυπωσιακή αντοχή και ανοχή που επιδεικνύουν μπροστά στην ανικανότητα και την υποκρισία της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Έχει εκδηλωθεί στην υπομονή με την οποία ανέχονται τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητες και τις ληστρικές απαιτήσεις των πιστωτών (πρώην εταίρων που ενδιαφέρονται μόνο για τις μεταρρυθμίσεις-ιδιωτικοποιήσεις), και οι οποίες οδηγούν στον έκτο χρόνο ύφεσης. Έχει εκδηλωθεί με τις πολιτικές διαδικασίες αποβολής του παλιού πολιτικού καθεστώτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εκδηλώνεται ακόμη και…με τις αυτοκτονίες αξιοπρέπειας».
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες επί σελίδων για να απαντήσουμε σε ένα ενδεχόμενο τέτοιο ερώτημα από τον κ. Χόγιερ. Αλλά θεωρούμε ότι αυτά αρκούν. Είναι σαφές ότι η αναδιοργάνωση του κράτους και η αναδιάταξη του ιδιωτικού τομέα θα αυξήσει την ελκυστικότητα της Ελλάδας, για επενδύσεις. Αν συνυπολογισθούν το ΕΣΠΑ και η ενεργοποίηση των ελληνικών κεφαλαίων εξωτερικού, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε μπορούμε να δούμε μπροστά μας ένα αισιόδοξο σενάριο ταχείας ανάκαμψης για την Ελλάδα. Σε τρία χρόνια το πολύ θα ξέρουμε…
Άλλωστε, το γεγονός ότι η έρευνα της ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ που κατέγραψε μείωση των απαισιόδοξων Ελλήνων κατά 10%, είναι ενδεικτική της εισόδου της ελληνικής κοινωνίας σε μια νέα φάση. Βεβαίως, κατά την εν λόγω έρευνα, επτά στους δέκα Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να δηλώνουν απαισιόδοξοι όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημασία έχει όμως ότι το 75% κρίνει απαραίτητη την παραμονή μας στο ευρώ. Η ελαφρά υποχώρηση της απαισιοδοξίας είναι κρίσιμη, ειδικά τώρα που έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Αν συνεχίσουμε έτσι, η διάψευση του κ. Χόγερ θα έρθει γρήγορα και θα είναι καταλυτική.