Η Γερμανική Κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο σε ιστοσελίδα της έχει χαρακτηρίσει επισήμως το λιγνίτη της “Schwarze Gold“, “Μαύρο Χρυσό” και ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας τον περασμένο Απρίλιο χαρακτήρισε το λιγνίτη“αναντικατάστατο για το ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας“. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επισήμως σε μια βαρύνουσας σημασίας και ιστορική απόφασή του στις 25 Αυγούστου, χαρακτήρισε το κάρβουνο “king and paramountLord of industry” και “black diamond” – “Βασιλιά και κυρίαρχο ηγεμόνα της βιομηχανίας” και “Μαύρο Διαμάντι”. Και τώρα …
ήρθε η σειρά του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Τόνυ Άμποτ, να δηλώσει προχθές επίσημα ότι “Coal is good for humanity” – “το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα”.
Οι δηλώσεις του Άμποτ έγιναν στα εγκαίνια ενός νέου υπαίθριου ανθρακωρυχείου στο κεντρικό Κουήνσλαντ, μια κοινή επένδυση US$ 3,4 δισ. της μεγάλης μεταλλευτικής ΒΗΡ και της Μιτσουμπίσι, για την παραγωγή 5,5 εκατ. τόνων κάρβουνου μεταλλουργικής ποιότητας. Το ορυχείο θα απασχολεί περίπου 500 άτομα με το σύστημα “Fly in-Fly out”, (μεταφορά εργαζομένων με το αεροπλάνο στο απομονωμένο ορυχείο, συνεχή εργασία για αριθμό ημερών και μεταφορά πάλι με το αεροπλάνο πίσω στις κατοικημένες περιοχές).
Η ανεργία θερίζει και στην Αυστραλία και οι αιτήσεις για τις 900 θέσεις εργασίας στο νέο ορυχείο και σε ένα γειτονικό του ξεπέρασαν τις 30.000! Όταν το 2010 ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας και μπήκαμε στα μνημόνια, πολλοί Έλληνες ενδιαφέρθηκαν και μετανάστευσαν στην Αυστραλία: ο μεταλλευτικός κλάδος της ήταν σε άνθηση κι έψαχνε ειδικευμένο δυναμικό. Ωστόσο η πτώση της τιμής του κάρβουνου οδήγησε πολλά ορυχεία σε περικοπές προσωπικού και το άνοιγμα του νέου ορυχείου δίνει νέα πνοή στην περιοχή.
“Το κάρβουνο είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη“, είπε ο Άμποτ. “Η ενέργεια είναι κρίσιμης σημασίας αν ο κόσμος πρόκειται να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Γι’ αυτό ας μη δαιμονοποιούμε το κάρβουνο. Το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα. Το καρβουνο είναι καλό για την οικονομική άνθηση. Το κάρβουνο είναι ουσιώδες μέρος του οικονομικού μας μέλλοντος εδώ στην Αυστραλία και παντού στον κόσμο“.
Ο Άμποτ έχει βαλθεί να αναστηλώσει τη μεταλλευτική βιομηχανία της Αυστραλίας, που περνάει το τελευταίο διάστημα κρίση. Η αξία εξαγωγών μεταλλευτικών προϊόντων της Αυστραλίας τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και οι επενδύσεις στη μεταλλευτική βιομηχανία αυξήθηκαν από 2% σε 8% του ΑΕΠ. Πρόσφατη έκθεση της κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia, “The Effect of the Mining Boom on the Australian Economy”), έδειξε ότι η μεταλλευτική άνθηση αύξησε το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα στα νοικοκυριά κατά 13% μέχρι το 2013 και βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο. Πρώτα λοιπόν ο Άμποτ πέταξε στα σκουπίδια το φόρο άνθρακα, που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσφατα πέταξε και το φόρο μεταλλείων.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν:
- τους σεισμούς ούτε καν με ακρίβεια δεκαετίας.
- τις εκρήξεις ηφαιστείων ούτε καν μερικές ώρες νωρίτερα, όπως τραγικά έδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 53 νεκροί ορειβάτες στην Ιαπωνία.
- Πού αναβλύζει μεθάνιο απ’ τους ωκεανούς και διαρκώς ανακαλύπτουν νέες πηγές εκπομπής.
- Τι υπάρχει πάνω στον πλανήτη και διαρκώς ανακαλύπτουν νέα πράγματα, όπως π.χ. το Μάιο ένα τυρφώνα στο Κογκό, που δεν είναι καθόλου μικρός, έχει το μέγεθος της …Αγγλίας ή ένα τεράστιο πλήθος χιμπατζήδων, πάλι στο Κογκό, ή μια νέα φυλή ιθαγενών στον Αμαζόνιο τον Ιούλιο, κλπ.
- Γιατί αυξάνονται οι πάγοι στους πόλους.
- Τι καιρό θα κάνει σε δέκα ημέρες, πολύ περισσότερο αν θα κάνει βαρύ χειμώνα.
Παρ’ όλα αυτά κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι μπορούν να προβλέψουν αξιόπιστα την “ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή”, επειδή “έτσι δείχνουν τα μοντέλα τους”. Τα ίδια μοντέλα βέβαια, που το 2007 έλεγαν ότι το 2013 ο Αρκτικός Ωκεανός δεν θα έχει καθόλου πάγο κι αποδείχτηκαν παντελώς αναξιόπιστα. Τα ίδια μοντέλα που έλεγαν ότι έρχεται “υπερθέρμανση” του πλανήτη και ψάχνουν τώρα να βρουν δικαιολογίες για ποιο λόγο τα τελευταία 18 χρόνια δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Το κάρβουνο δίνει δουλειές παντού στον κόσμο και φθηνή ηλεκτροδότηση. Αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει για το προσεχές μέλλον, καθόσον κανείς δεν πρόκειται να διακυβεύσει το βιοτικό επίπεδο που εξασφαλίζει η φθηνή ενέργεια μόνο και μόνο επειδή τα κλιματολογικά μοντέλα του IPCC του ΟΗΕ καλλιεργούν μελλοντολογικό τρόμο. Μια δεκαπενταετία ξέφρενης αναπτυξης αιολικών και Φ/Β έχει αποδείξει περίτρανα ότι ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις στο κάρβουνο είναι προς το παρόν ή τα πυρηνικά και οι υδρογονάνθρακες ή η γκαζόλαμπα του Ταμήλου. Διαλέξτε τι θέλετε …
Τα λινκς τεκμηρίωσης (με μπλε) βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/10/blog-post_15.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!