Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Αχμέντ Καντάφι προειδοποιεί για μια νέα «11η Σεπτεμβρίου»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο ξάδελφος του Μουαμάρ Καντάφι προειδοποίησε για μια «νέα 11η Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια», όσο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο για τις ευρωπαϊκές ακτές.

Ο Αχμέντ Καντάφι αλ-Νταμ, ένας από τους πιο έμπιστους αξιωματικούς ασφαλείας του εκλιπόντος δικτάτορα, προέβλεψε ότι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο μετανάστες θα σαλπάρουν από τη Λιβύη προς την Ευρώπη μέσα στο τρέχον έτος καθώς ο Isis αποκτά ισχυρότερη θέση στη χώρα.

«Υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες ανάμεσά τους, περίπου 10 με 50 για κάθε χίλιους», είπε στη MailOnline. Παράλληλα ανέφερε ότι «Κατευθύνονται σε όλη την Ευρώπη. Μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, θα έχετε άλλη μία 11η Σεπτεμβρίου».

Αν και θεωρείται ότι κινδυνολογεί, η προειδοποίησή του ενδέχεται να επηρεάσει τις αποφάσεις ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων. Μετά και την δολοφονία 21  Χριστιανών Κοπτών από μαχητές του Isis στη Σύρτη τον Ιανουάριο, γίνεται εντονότερη η απειλή που αποπνέει μια ασταθής Λιβύη ενάντια στη Δύση σε σχέση με την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ένοπλοι πιστοί στην εξτρεμιστική ομάδα σημείωσαν πρόοδο στη Λιβύη στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, και πιστεύεται ότι έχουν πλέον τον έλεγχο τριών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Σύρτης.

Ο κ. Καντάφ αλ-Νταμ ισχυρίζεται επίσης ότι η πολιτοφυλακή που πρόσκειται στον Isis στη Λιβύη είναι πιθανό να έχει στην κατοχή της πάνω από 6.000 βαρέλια ουρανίου τα οποία προηγουμένως βρίσκονταν υπό την προστασία του κυβερνητικού στρατού στην έρημο έξω από το νοτιο-δυτική πόλη της Σαμπά. «Το ουράνιο νομίζω ότι το έχουν ήδη στον Isis, διότι ελέγχουν το έδαφος αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε λέγοντας, «Δεν είναι ηλίθιοι πια. Ξέρουν πώς να βγάλουν χρήματα. Θα προσπαθήσουν και θα το πουλήσουν.»

Η οικογένεια Καντάφι έχει διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ από το 2011 και την εξέγερση στην οποία σκοτώθηκε ο Μουαμάρ Καντάφι, και η οποία σηματοδότησε τη λήξη της 42χρονης δικτατορίας του. Οι αντίπαλες ένοπλες ομάδες μάχονται από τότε μεταξύ τους για την ανάληψη της εξουσίας, ανατρέποντας την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και αυξάνοντας τους φόβους για ξέσπασα ενός ευρείας κλίμακας εμφυλίου πολέμου.

Ο πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης Καντάφι μίλησε από το Κάιρο, όπου έχει καταφύγει από το 2011.

Πηγή
Independent

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων