Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Από νωρίς το πρωί δύο λέξεις μονοπωλούν την επικαιρότητα. Η πρώτη αφορά στο επίθετο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη (σ.σ. ναι το γράφω με δύο «νί» σεβόμενος την ελληνική γλώσσα κι όχι την προσωπική ιδιορρυθμία του οποιουδήποτε) και η δεύτερη στο Eurogroup.
Δεν θα μπω και δεν με ενδιαφέρει να μοιραστώ την άποψή μου για τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στα εγχώρια ή στα ξένα ΜΜΕ. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του και θα κρίνει εκ του αποτελέσματος. Μου προκαλεί εντύπωση ωστόσο ότι η πλειοψηφία όσων σχολιάζουν και διαρρέουν ποταμούς λέξεων, σχολίων και ύβρεων στο διαδίκτυο νομίζει πως βρισκόμαστε στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα κατά τον οποίον οι Γερμανοί έχουν μπει με ψυχολογία στο γήπεδο και μας παίζουν στη μικρή περιοχή.
Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και αφορούν στη ζωή όλων μας. Το πρώτο και το κυρίαρχο είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση από τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει όχι τόσο ευήκοα ώτα εντός και εκτός Eurogroup. Όποια θα είναι η εξέλιξη, ωστόσο, έως την Τρίτη υπάρχει ένα κρίσιμο διάστημα για να σκεφτούμε όλοι τι πρέπει να γίνει σε αυτή τη χώρα μετά το Eurogroup.
Καλώς ή κακώς πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο. Τα ημίμετρα, οι λαϊκισμοί, οι κραυγές και οι αστείες αντιπαραθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι χάσιμο χρόνου. Αντικαταστήσαμε τα καφενεία με τα tablet αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ζούμε στο σφυγμό της εποχής, όπως τον ζει ο υπόλοιπος κόσμος.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και κυρίως αυτάρκης. Γι’ αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο καθορισμός σχεδίου συνολικής παραγωγικής αναδιάρθρωσης που θα ξεκινά από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι καλλιέργειες για το καλοκαίρι μέχρι για την προσέλκυση τουριστών σε μονάδες πέντε αστέρων στην επόμενη τετραετία. Αν θέλουμε να έρθει η ελπίδα στα νοικοκυριά, η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι φορείς πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο ανάπτυξης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω ή το γράφω. Όμως η συγκυρία είναι αυτή που επιτρέπει την ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στο όριο των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και οδηγιών.
Ακόμα και το γεγονός ότι παραμένει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με την Κίνα σε πολλά επίπεδα, αποτελεί έναν εξαιρετικό οιωνό ότι ακόμα και μετά την όποια απόφαση του Eurogroup η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίζει έναν δυναμικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Πρωτοβουλίες, αποφασιστικότητα και ρεαλισμός χρειάζονται μαζί με σεβασμό προς οποιονδήποτε συνομιλητή.
Η τακτική του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη διάρκεια της διακυβέρνησής του απέδειξε πως ο Ελληνισμός μπορεί να αρνηθεί επικίνδυνους σχεδιασμούς, όπως ήταν το Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, αλλά και να διατρανώσει το δίκαιό του, προβάλλοντας δικαίωμα αναβλητικής αρνησικυρίας στο αίτημα των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όταν διαθέτει επιχειρήματα, σχέδιο, στρατηγική και όραμα που εμπνέει το λαό.