Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο δήμαρχος που αύξησε την ανάρμοστη συμπεριφορα αστυνομικών

Οι καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών στη Νέα Υόρκη έχουν μειωθεί από τότε που ανέλαβε τη δημαρχία της πόλης ο Μπιλ ντε Μπάζιο, σημειώνοντας ιστορική πτώση τους τελευταίους πέντε μήνες, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χθες Παρασκευή.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων για τον φόνο ενός άοπλου μαύρου από έναν λευκό αστυνομικό στο Στέιτεν Άιλαντ, ο ντε Μπλάζιο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από την Επιτροπή Πολιτών για την Επιθεώρηση Καταγγελιών (CCRB), τα οποία δείχνουν ότι από την 1 Ιουλίου ως τις 30 Νοεμβρίου έχουν μειωθεί κατά 29% οι καταγγελίες για χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία, οι καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά κατά 24% και κατά 20% αυτές για χρήση προσβλητικής γλώσσας, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επίσης υπήρξε μείωση κατά 22% των καταγγελιών για κατάχρηση εξουσίας, περιλαμβανομένων των τυχαίων σωματικών ελέγχων πεζών (stop and frisk), μια τακτική την οποία ο ντε Μπλάζιο κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε δεσμευθεί να σταματήσει.

Στη διάρκεια των πέντε αυτών μηνών υπήρξαν συνολικά 1.813 καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών, σημείωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης σε ανακοίνωσή του.

Η μείωση είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται από τη δημιουργία του CCRB το 1993 από τον δήμαρχο Ντέιβιντ Ντίνκινς, τον μόνο μαύρο δήμαρχο που έχει εκλεγεί στη Νέα Υόρκη, για να ερευνά τις καταγγελίες των πολιτών σχετικά με την αστυνομική βία.

«Σταθερά μειώνουμε την εγκληματικότητα, ενώ φέρνουμε πιο κοντά την αστυνομία και την κοινότητα», υπογράμμισε ο ντε Μπλάζιο.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε την επανεκπαίδευση των αστυνομικών της πόλης. Οι 22.000 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στις δυνάμεις τήρησης της τάξης της μεγαλούπολης θα εκπαιδευτούν σε πιο ήπιες τακτικές αλληλεπίδρασης με το κοινό.

Ο ντε Μπλάζιο σημείωσε εξάλλου ότι η Νέα Υόρκη έχει γίνει πιο ασφαλής καθώς η εγκληματικότητα έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες. Την περίοδο Αυγούστου- Νοεμβρίου στην πόλη καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό πυροβολισμών και ανθρωποκτονιών από το 1993.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων