Η «φυγή προς τα εμπρός» είναι το «κλίμα» που θέλει να περάσει για το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου. Την αρχή έκανε με διάγγελμά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως έκλεισε ένας σκοτεινός κύκλος και πως ξεκινάει ένα «κίνημα Μεταρρυθμίσεων, ένα κίνημα Αναγέννησης της Ελλάδας». Ταυτόχρονα κλείστηκε για σήμερα το πρωί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να εμπεδωθεί η εικόνα της κυβερνητικής σταθερότητας και να τονιστεί πως ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου γίνεται προτεραιότητα.
Οι πρώτες κινήσεις μετά τα «επινίκια» για τη δόση, δείχνουν ανασχηματισμό. Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να μεταδώσει την εικόνα ενός νέου ξεκινήματος ώστε να αναχαιτίσει το ρυθμό της φθοράς που δείχνουν πλέον ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση (Pulse) που δημοσιεύτηκε, έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και τη ΝΔ στο 21,5%, ενώ η Χρυσή Αυγή κατοχυρώνει τη θέση του τρίτου κόμματος με 13,5%.
Ο ανασχηματισμός θα γίνει προσπάθεια να σηματοδοτήσει κάτι περισσότερο από μια αλλαγή προσώπων. Το επικοινωνιακό και πολιτικό ζητούμενο είναι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να εμφανιστούν ως ένα «μέτωπο ευθύνης και λογικής» απέναντι στον «λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και τον «ακροδεξιό εξτρεμισμό της Χρυσής Αυγής».
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση και καταβάλλεται προσπάθεια να πράξει το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ, ώστε να μην επαναληφθούν τα «παρών» σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές που θα πάνε για ψήφιση στο κοινοβούλιο. Ο Κουβέλης μέχρι σήμερα δεν έβλεπε με καλό μάτι τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση ώστε να έχει την ευχέρεια πολιτικών ελιγμών.
Τα πράγματα όμως θα αρχίσουν να ζορίζουν σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και το άλλο είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ξεσηκώνει ήδη θύελλα αντιδράσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει όλους τους κυβερνητικούς εταίρους στην ίδια ευθεία, χωρίς διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις που θα θέτουν σε αμφιβολία την κυβερνητική συνοχή.
Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι ο εκλογικός νόμος. Όλα συγκλίνουν πως το Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο καθιέρωσης της απλής αναλογικής, το οποίο πρακτικά σημαίνει την αφαίρεση του «μπόνους» των 50 εδρών από το πρώτο κόμμα, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ηθικά πολύ δύσκολο να πει «όχι» στην απλή αναλογική όταν τη ζητάει η Αριστερά εδώ και σαράντα χρόνια. Αν όμως την αποδεχτεί θα πρέπει από τώρα να ψάχνει για εν δυνάμει συμμάχους και τέτοιοι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον. Πράγμα που σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα να παρουσιάζεται ως εναλλακτική κυβερνητική λύση.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός έχει ήδη ψηφιστεί, αρχίζει να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για το κατά πόσο είναι κοινοβουλευτικά εφικτό η αλλαγή του εκλογικού νόμου να ανοίξει και να κλείσει με ρυθμό αστραπής. Δηλαδή ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί ακόμη και πριν το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Γενάρη, σε μια κίνηση πολιτικού αιφνιδιασμού.
Τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη «φυγή προς τα εμπρός» που σχεδιάζει το Μαξίμου; Πίσω από τους πανηγυρισμούς υπάρχει ανησυχία σχετικά με την επαναγορά των ομολόγων. Αναμένονται λεπτομερείς επεξηγήσεις από τον Στουρνάρα καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μια υποχρεωτική επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες να εξανεμίσει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης και να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης! Ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες κι αν κάτι στραβώσει εκεί, τίθεται σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης και κατ’επέκταση όλος ο πολιτικός σχεδιασμός.
ΥΓ: Το Μαξίμου παρακολουθεί επίσης με πολλή προσοχή τις έρευνες του ΣΔΟΕ για τους Μητροπολίτες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που έχουν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Το θέμα έχει «ουρά», που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλους κλυδωνισμούς.