Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο διεθνής Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Με εκτενή άρθρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν τα τεκταινόμενα στην ελληνική πολιτική σκηνή, στον απόηχο της άκαρπης τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή και τη συνακόλουθη προώρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες. Παράλληλα, δίνεται έμφαση και στη «βουτιά» του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές μετά την ήττα του πρωθυπουργού Σαμαρά να εκλέξει πρόεδρο», γράφει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρεται και στην κάθετη πτώση της ελληνικής χρηματαγοράς, ενώ σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Σε ένα στοίχημα να καθησυχάσει τους διεθνείς εταίρους, ο Τσίπρας ακούστηκε με ένα πιο μετριοπαθή τόνο, υποσχόμενος να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και να διαπραγματευτεί ένα τέλος στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά να οδηγηθεί σε μια μονομερή κατάργησή του».

Το οικονομικό δίκτυο Bloomberg, σημειώνει: «Η Ελλάδα αντιμέτωπη με πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία της προεδρικής εκλογής», με τον αρθρογράφο της να επικεντρώνεται στην αυξημένη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αλλά και την κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου.

«Η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία της προεδρικής ψήφου», επισημαίνουν οι New York Times και περιγράφει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου. «Η προοπτική των εκλογών προκάλεσε αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και τους δανειστές της Ελλάδας, επειδή το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ορκίστηκε να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο και να αναζητήσει μια διαγραφεί του τεράστιου ελληνικού χρέους, αναμένεται να κερδίσει».

«Αναμενόμενες η πολιτική κρίση και οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», γράφει η γαλλική Le Monde, με το συντάκτη να διερωτάται «τι θα συμβεί στη χώρα με μια ενδεχόμενη νίκη της ριζοσπαστικής Αριστεράς;», και να κάνει λόγο για τη «σκιά του ελληνικού χρέους» στη διεθνή οικονομία.

«Η Ευρωζώνη στο κατώφλι νέας κρίσης υπό την απειλή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα», γράφει η βρετανική Daily Telegraph, με έμφαση στον αντίκτυπο που θα έχουν οι εκλογές στη διεθνή οικονομία.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει στον τίτλο άρθρου της: «Η Ελλάδα σε αναμενόμενες εκλογές, στο ναδίρ το Χρηματιστήριο». Ο συντάκτης της, Εττόρε Λιβίνι, γράφει πως «στην κορυφή των δημοσκοπήσεων βρίσκεται ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να ακυρώσει μέρος του προγράμματος λιτότητας, το οποίο είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα».

«Ελλάδα: Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου • Καταρρέει το Χρηματιστήριο Αθηνών», γράφει η Corriere Della Sera. Η εφημερίδα στο άρθρο της για τη χώρα μας συμπεριλαμβάνει δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα: «Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αλλά αλλά θα ήθελα να αποκλείσω τον κίνδυνο μιας οικονομικής επιδημίας που θα μεταδίδεται ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε σε παρόμοια θέση με τη Γερμανία. Εμείς, σήμερα, προχωρήσαμε σε μια πιο εύκαμπτη σε σύγκριση με τη Γερμανία μεταρρύθμιση του εργασιακού νόμου. Το πρότυπό μας για να κάνουμε το καλύτερο είναι η Γερμανία».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων